latinica  ћирилица
28/04/2016 |  08:24 | Autor: SRNA

De Mistura poziva Putina i Obamu da reaguju

Specijalni predstavnik UN za Siriju Stefan de Mistura pozvao je danas ruskog i američkog lidera Vladimira Putina i Baraka Obamu da spase dvomjesečni prekid vatre u Siriji i obnove mirovni proces.

De Mistura je izrazio duboku zabrinutost zbog nepoštovanja dogovorenog prekida vatre u gradu Alepu i na još najmanje tri lokacije, mada je naglasio da je primjetio prevazilaženje nesuglasica između vlasti i opozicije o pitanju političke tranzicije.

"Očekujem hitno reagovanje na moju inicijativu na najvišem nivou u SAD i Rusiji jer je legat obojice predsjednika povezan sa uspjehom jedinstvenih težnji koje su vrlo dobro započete, ali je potrebno da se tako i završi", naglasio je De Mistura.

On je istakao da se SAD i Rusija moraju sastati na ministarskom nivou sa regionalnim silama koje čine Međunarodnu grupu podrške za Siriju.

Najveća opozicina grupacija Viši komitet za pregovore /HNC/ povukao se prije sedam dana iz zvaničnih razgovora u Ženevi kao znak protesta zbog eskalacije sukoba i spore raspodijele humanitarne pomoći.

De Mistura je upozorio da je u proteklih 48 časova u Siriji u prosijeku svakih 25 minuta poginuo po jedan civil, a jedan je ranjen na svakih 13 minuta.

Prema njegovim riječima, među posljednjim žrtvama u vazdušnom udaru na bolnicu u istočnom dijelu Alepa, bio je jedan od posljednjih pedijatara u tom graadu