latinica  ћирилица
28/04/2016 |  08:43 ⇒ 16:38 | Autor: RTRS

Srbija: Ponovo na glasanje 18.000 birača- poništeni izbori na 15 birališta

Republička izborna komisija poništila izbore na 15 biračkih mejsta na kojima će glasanje biti ponovljeno. Na tim mestima upisano je više od 18.000 birača. RIK je u 46 slučajeva verifikovao izborne rezultate, za 12 se odlučio na ponovno prebrojavanje glasova, a sa jednog biračkog mesta anulirao podatke iz zapisnika. Preostalo je izjašnjavanje o 89 biračkih mjesta gde su se dogodile "teške greške".
RIK: Ponavaljaju se izbori na 15 biračkih mesta - Foto: TANЈUG
RIK: Ponavaljaju se izbori na 15 biračkih mestaFoto: TANЈUG

U RIK-u je počelo prebrojavanje glasova iz 100 džakova sa biračkih mjesta gdje su konstatovane greške u izbornom materijalu.

Nakon odluke da se ponište izbori na dva biračka mesta u Vranju i Јagodini, RIK je odlučio da budu poništeni rezultati izbora na još 13 mjesta - dva u Beogradu, pet u Nišu, na još po jednom u Vranju i Јagodini i po jednom u Užicu, Kladovu, Bačkoj Topoli i Sremskim Karlovcima.

Republička izborna komisija odlučuje o spornim biračkim mjestima, na kojima je bilo teških grešaka i koja nisu ušla u verifikaciju.

U pitanju je odlučivanje o logičko-računskim greškama u zapisnicama o radu biračkih odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor narodnih poslanika.

Članovi RIK-a se izjašnjavaju o svakom pojedinačnom biračkom mjestu, tako da se očekuje da sjednica potraje do ranih jutarnjih sati.

Republička izborna komisija je, do sada, naložila da se ponovo prebroje listići iz džakova sa 12 biračkih mesta, a anulirani su rezultati sa biračkog mesta broj 70 u Smederevu. Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević pojasnio je da RIK  odlučuje na koji način će glasovi sa tih biračkih mjesta biti vraćeni u bazu.

Za to, kako je istakao, postoje dva načina - da se glasanje anulira ili da se zapisnici, tamo gde je moguće, gde je zapisnik validan i postoje greške koje se mogu ispraviti, vrati nazad u bazu sa brojevi.

Kako saznaje "Blic", u četvrtak uveče u 20 časova neće biti proglašeni konačni rezutlati izbora, jer je pitanje šta će biti sa još 164 biračka mjesta gdje su primećene manje ili veće nepravilnosti.