latinica  ћирилица
28/04/2016 |  09:28 ⇒ 09:31 | Autor: RTRS

Hrvatska: Desna koalicija pisala SB: Pusićeva ne može u UN

Grupa hrvatskih parlamentaraca poslala je otvoreno pismo Savjetu bezbjednosti UN-a, u kojem je osporila kandidaturu bivše ministarke spoljnih poslova Vesne Pusić za generalnog sekretara UN-a.
Vesna Pusić - Foto: TANЈUG
Vesna PusićFoto: TANЈUG

"Grupa poslanika, njih 22, tzv "Domoljubne koalicije" na inicijativu glavnog sekretara i saborskog zastupnika HSP AS Pere Ćorića svojim potpisima osporila je Vesnu Pusić kao legalnog i legitimnog kandidata za generalnog sekretara UN-a.

"To je jedan od koraka kojim ćemo doprinijeti da Vesna Pusić ne zauzme ovako visoku i važnu dužnost te na taj način nastavi srozavati narušeni ugled Hrvatske u međunarodnim institucijama kojem je ona uveliko doprinijela svojim neprimjerenim izjavama od 2001. godine na ovamo, a i svojim nečinjenjem na vraćanju ugleda dok je obavljala dužnost ministra spoljnih poslova u Vladi Zorana Milanovića.

Ovo otvoreno pismo s današnjim danom u pisanom obliku biće dostavljeno i svim drugim svjetskim političkim faktorima koji mogu uticati na njen izbor, a inicijativa grupe zastupnika nije kraj nego početak i drugih sličnih inicijativa nevladinih udruženja i ličnosti iz kulturnog i javnog života", navodi grupa poslanika u pismu upućenom medijima.

Pusićevoj je, između ostalog, zamjereno jer je kao dio vladajuće garniture 2001. godine izjavila “Hrvatska vlast vodila je agresorski rat u BiH“, da je "rat posljedica krivih politika", a u pismu je okarakterisana i kao predstavnik totalitarne komunističke ideologije.