latinica  ћирилица
28/04/2016 |  09:42 ⇒ 17:27 | Autor: Agencije

Četvorica radnika "Tuzla kvarca" prijete skokom sa silosa (FOTO)

Četvorica radnika preduzeća "Tuzla Kvarc" jutros su se popela na silos u krugu preduzeća. Јedan od njih pokušao je izvršiti samoubistvo skokom sa visine od nekoliko desetina metara, ali su ga u tome spriječile kolege, javljaju federalni mediji.

Prema posljednjim informacijama, radnik, koji je u teškom zdravstvenom stanju sišao sa silosa, vratio se na silos nakon razgovora sa ministrom Srđanom Mićanovićem.

Tuzla: Radnik sišao sa silosa (foto: Klix.ba)

Četvorica radnika Tuzla kvarca jutros su se popeli na silose za kvarcni pijesak. Preostali radnici, koji sa njima štrajkuju glađu već 19. dan, pokušali su da ih odvrate od toga, ali su im oni poručili da će izvršiti samoubistvo ako im se iko približi. Na silos se popeo i direktor firme Smajil Velagić koji od njih traži da odustanu od namjera koje mogu dovesti do tragedije.

Radnici su odbili da razgovaraju sa resornim ministrom Srđanom Mićanovićem.

Radnici su se na ovaj korak odlučili zbog činjenice da ih niko od predstavnika Vlade Tuzlanskog kantona do danas nije posjetio.

- Oni su već nekoliko dana u psihičkoj krizi, koja je kulminirala nakon izjave premijera Bege Gutića da je naš štrajk glađu po njemu jedan performans - rekla je Meliha Štefulj, radnica "Tuzla Kvarca", prenosi "Avaz"

U krug preduzeća su nakon poziva radnika stigli pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Tuzla i pripadnici MUP-a TK.

Radnici na silosu prijete samoubistvom (foto: COD Luna)

Radnici "Tuzla Kvarca" u štrajk glađu stupili su 11. aprila, a od prošlog ponedjeljka su u izolaciji. Traže da im se omogući pravo na rad, odnosno da Vlada TK dodijeli koncesiju za eksploataciju kvarcnog pijeska.

Vlada TK traži da preduzeće deblokira račune i izmiri dugove te će nakon toga moći dobiti koncesionu dozvolu.