latinica  ћирилица
28/04/2016 |  10:29 | Autor: SRNA

Italija: Obavezno uzimanje otisaka prstiju od migranata

Italija će uvesti mjeru uzimanja otisaka prstiju od migranata koji prelaze Sredozemno more odmah nakon što ih preuzmu spasilački brodovi, saopštili su zvaničnici.
Migranti - Foto: AP
MigrantiFoto: AP

Ovaj potez mogao bi da umanji tenzije između Italije i njenih partnera iz EU povodom velikog broja migranata koji stižu u Italiju i nastavljaju put prema sjevernoj Evropi bez registrovanja.

Ukoliko se ne registruju u Italiji, susjedne zemlje, poput Austrije i Francuske ili Njemačke i Švedske, nemaju mogućnost da ih pošalju nazad u Italiju.

Potez italijanskih vlasti uslijedio je poslije jučerašnjeg razgovora ministra unutrašnjih poslova Anđela Alfana i komesara EU za migracije Dimitrisa Avramopulosa na Siciliji, gdje se većina pristiglih migranata "obrađuje" u prijemnim centrima.

U ovom trenutku nije poznato da li će nova mjera biti primjenjivana sistematski. Migranti koje spasioci pronalaze na moru često su u tarumatizovanom stanju, a tražioci azila koji dolaze iz Eritreje generalno odbijaju da daju otiske prstiju zato što žele da se registruju u nekoj drugoj zemlji.

Evropska komisija upozorila je prošle godine Italiju da njena procedura registrovanja migranata mora biti efikasnija.