latinica  ћирилица
28/04/2016 |  10:33 ⇒ 10:35 | Autor: SRNA

Drvar: Žalbe građana na diskriminaciju pri zapošljavanju

Kancelarija OEBS-a u Drvaru dobija brojne žalbe građana koje se odnose na diskriminaciju pri zapošljavanju zasnovanu na etničkoj pripadnosti ili pripadnosti različitim političkim opcijama, na programe rekonstrukcije privatnih objekata, ali i na sporost u rješavanju slučajeva pred sudovima, rečeno je Srni u Misiji OEBS u BiH.
Drvar (Foto: visitmycountry.net) -
Drvar (Foto: visitmycountry.net)

U OEBS-u kažu da na osnovu zaprimljenih žalbi pokušavaju ustanoviti da li postoji problematika koja je zajednička većem broju građana, te traže rješenja za probleme na sastancima sa nadležnim institucijama i organizacijama.

"Iz naših razgovora sa stanovnicima tog područja dobijamo potvrdu da otvaranje kancelarije u Drvaru i djelovanje Misije OEBS-a u BiH na tom prostoru mnogo znači ljudima koji tu žive. Svakodnevnim aktivnostima i radom želimo učiniti život ljudi na tom prostoru kvalitetnijim i boljim", ističu u Misiji OEBS.

Napominjući da Drvar, kao i opštine Bosansko Grahovo, Glamoč, i Bosanski Petrovac, zaslužuju pažnju međunarodne zajednice, s obzirom da uslovi za život i ekonomski razvoj u tom dijelu BiH nisu najbolji i da imaju veliki broj povratnika, u Misiji OEBS kažu da aktivno sarađuju sa svim kantonalnim i lokalnim institucijama, školama, kao i organizacijama civilnog društva.

Misija OEBS-a na ovom području aktivno je angažovana u praćenju rada komisija u okviru programa Regionalnog stambenog zbrinjavanja i zalaže se za stvaranje osnovnih ekonomskih i socijalnih prava da bi bio obezbijeđen održiv povratak.

"Cilj kancelarije je da pomogne svima koji žive na području Kantona 10 i Unsko-sanskog kantona da ostvare svoja prava, ne samo Srbima povratnicima, već i Hrvatima i Bošnjacima, i svima koji žive na ovim prostorima", navode u Misiji OEBS-a i dodaju da su aktivni i u programima stambenog zbrinjavanja Roma u okviru programa Dekada Roma.

Kancelarija OEBS-a u Drvaru obezbijedila je i podržava redovne posjete predstavnika Institucije ombudsmana BiH u svih šest opština Kantona 10, a intenzivirana je i saradnja sa predstavnicima vjerskih zajednica i međureligijskih vijeća, te svakodnevno radi na izgradnji tolerancije i suživota, čime se može doprinijeti suzbijanju pojava nasilnog ekstremizma.

U Misiji OEBS-a navode da putem kancelarije u Drvaru promovišu pravo na obrazovanje i inkluzivno školsko okruženje, što predstavlja važan aspekt modernog demokratskog društva, te je tokom prošle godine nastavila promovisati projekat "Inkluzivne škole - inkluzivne zajednice" sistemskim sprovođenjem indeksa inkluzivnosti u obrazovne institucije Kantona 10.

"Misija OEBS-a u BiH je, u saradnji sa opštinom Drvar, obnovila školsko igralište Osnovne škole Drvar. Donirali smo i kompjutersku opremu Srednjoj školi Drvar, Osnovnoj školi Bosansko Grahovo, Gimnaziji i Srednjoj strukovnoj školi u Livnu", podsjećaju u Misiji OEBS-a.

U ovoj misiji naglašavaju da su inicirali projekat "Јačanje komunikacije i vertikalne saradnje između Kantona 10 i njegovih opština", te je planiran tematski sastanak načelnika, predsjedavajućih opštinskih vijeća i Vlade Kantona 10, ali i događaj koji bi okupio sekretare opštinskih vijeća Kantona 10 i Unsko-sanskog kantona da bi razgovarali o pitanjima od zajedničkog interesa.

Iz Misije OEBS poručuju da kancelarija u Drvaru planira da organizuje i raspravu o Ustavu Kantona 10 i njegovim diskriminatorskim odredbama.

"Otvaranjem kancelarije u Drvaru omogućena je bolja i kvalitetnija saradnja koalicija za borbu protiv mržnje koje dolaze iz opština Velika Kladuša, Drvar i Livno. Kao rezultat toga, imamo regionalni pristup toj problematici i možemo očekivati zajedničke napore u narednom periodu, posebno tokom novembra, mjeseca tolerancije", zaključuju u Misiji OEBS u BiH.

Kancelariju OEBS-a u Drvaru otvorio je 29. aprila prošle godine tadašnji predsjedavajući OEBS-a Ivica Dačić.