latinica  ћирилица
28/04/2016 |  11:44 ⇒ 11:45 | Autor: Politika

Afere ili politička nepodobnost smijenile šefa BND-a

Na čelo njemačke Savezne spoljnoobavještajne službe dolazi Bruno Kal, koji važi za dugogodišnju „desnu ruku” ministra finansija Volfganga Šojblea.

 Nezvanične informacije medija da će vlada kancelarke Angele Merkel dvije godine prije odlaska u penziju smijeniti predsjednika Savezne spoljnoobaveštajne službe (BND) Gerharda Šindlera, juče je u šturom obraćanju novinarima potvrdio šef Kancelarske službe Peter Altmajer, ne navodeći nijedan razlog za ovu odluku.

Prema njegovim riječima, Šindlera, koji je na čelu BND-a od 2012. i trebalo bi da ga vodi do penzionisanja 2018, zamijeniće 1. jula ove godine Bruno Kal, pravnik i zvaničnik u Ministarstvu finansija, trenutno zadužen za privatizaciju i vladinu imovinu.

„Narednih godina BND se suočava sa velikim izazovima, koji će obuhvatiti sve aspekte njenog rada. To uključuje razvoj njene misije u svjetlu promijenjenih bezbjednosnih izazova, unapređenje službe na tehničkom i kadrovskom nivou, organizacione i pravne posljedice koje proizlaze iz parlamentarne istrage u vezi sa (aferom) NSA, kao i preseljenje velikog dijela BND-a iz Pulaha u Berlin”, istakao je Altmajer, zahvalivši Šindleru na „dugom i pohvala vrijednom radu”.

Altmajer nije naveo razlog za iznenadni i prijevremeni odlazak Šindlera, tako da njemački mediji uglavnom spekulišu zašto je vlada to učinila, naročito što to dolazi u momentu kada se Njemačka suočava sa sve većom prijetnjom od napada islamističkih ekstremista. 

Dok pojedini mediji spekulišu da je razlog za smjenu zdravstveno stanje Šindlera, većina pak razlog vidi u tome što se, za vrijeme Šindlera, BND u medijima bezmalo isključivo pojavljivao u negativnom kontekstu, od ilegalnog prisluškivanja i sporne saradnje sa američkom NSA do čak tehničkih stvari, kao što je planirano preseljenje centrale iz Pulaha kod Minhena u Berlin, koje se po ko zna koji put odlaže.

Berlinski „Tagesšpigl” piše da su mu vlasti prvo predložile da on sam podnese ostavku što je Šindler odbio tako da su ga na kraju smijenili.