latinica  ћирилица
28/04/2016 |  11:52 | Autor: SRNA

SNSD: Izdvojiti sredstva i za opštinu Istočno Novo Sarajevo

Klub odbornika SNSD-a na današnjoj sjednici Skupštine grada Istočno Sarajevo predložiće izmjenu raspođele suficita za 2015. godinu, prema kojoj za opštinu Istočno Novo Sarajevo nisu predviđena novčana sredstva.
I. Sarajevo: Klub odbornika SNSD-a - Foto: SRNA
I. Sarajevo: Klub odbornika SNSD-aFoto: SRNA

Klub odbornika SNSD-a predložiće da se u raspodjelu ovih sredstava uvrsti i opština Istočno Novo Sarjevo, u iznosu od 100.000 KM, imajući u vidu činjenicu da grad Istočno Sarajevo treba da vodi ravnomjernu i jednaku razvojnu politiku, kao i da u prethodnim budžetskim godinama nije bilo izdvajanja za opštinu Istočno Novo Sarajevo.

Ukoliko ovaj amandman ne bude uvažen iz SNSD-a najavljuju da će tražiti sjednicu Skupštine grada.

"Nadam se da će odbornici pokazati razumijevanje prema našem zahtjevu. Tražimo 100.000 KM i za opštinu Istočno Novo Sarajevo, mada ćemo i tada biti najmanje zastupljeni", rekao je predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Istočno Sarajevo Ljubiša Ćosić.

On je dodao da je na današnji dnevni red sjednice Skupštine grada "vrlo perfidno" kao 15. tačka predložena Odluka o raspođeli sredstava suficita za 2015. godinu u iznosu od 903.000 KM.

"Ovaj iznos jeste pohvalan, ali ne i način raspođele sredstava i način kako se grad Istočno Sarajevo ophodi prema opštini na čijem području ima sjedište", rekao je Ćosić, koji je i načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo.

On je na konferenciji za novinare istakao da se sredstva raspodjeljuju za pet opština u sastavu grada, dok za šestu - Istočno Novo Sarajevo nema sredstava.

Prema njegovim riječima, suficit će biti raspoređen za transfere između budžetskih jedinica istog nivoa vlasti, i to 210.000 KM za opštinu Sokolac, 160.000 KM za opštinu Trnovo, 120.000 KM za opštinu Istočna Ilidža, 200.000 KM za opštinu Istočni Stari Grad, te 80.000 KM za opštinu Pale.

"Vrlo je zanimljivo da opštini Istočno Novo Sarajevo neće biti uplaćeno ništa. Mogu da prihvatim da ove godine opštine imaju potrebe koje opština Istočno Novo Sarajevo nema, ali ni to nije opravdanje. Za četiri godine vlasti naša opština dobila je nula maraka", naglasio je Ćosić.

Ćosić je napomenuo da je, osim ovih sredstava, grad Istočno Sarajevo za funkcionisanje Azila za pse u Istočnom Starom Gradu u periodu od 2013. do 2015. godine izdvojio 282.900 KM.

"Neko je procijenio da jedna opština sa 1.000 do 1.500 stanovnika treba da dobije 700.000 KM iz budžeta, a opština sa 12.000 ne treba da dobije ništa", naglasio je Ćosić.

On je ocijenio da je gradonačelnik Nenad Samardžija "samo instrument u rukama nekih lokalnih moćnika", te da rukovodstvo grada i te kako vodi računa da opštine kojima je na vlasti SDS i PDP dobiju sredstva, a opština gdje je na vlasti SNSD dobije "nula KM".

Ćosić je istakao da grad mora pokazati odgovornost ne prema političkim partijama, nego prema građanima, koje ne smije kažnjavati na ovakav način.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Aleksandar Todorović rekao je da će na današnjoj sjednici biti predloženo da se od 80.000 KM namijenjenih za medije 50 odsto izdvoji za Radio-televiziju Istočno Sarajevo.