latinica  ћирилица
28/04/2016 |  12:59 ⇒ 13:10 | Autor: novosti.rs

Novi svjedok vraća slučaj "Bris Taton" na početak?

Apelacioni sud u Beogradu uputio je zahtjev za saslušanje Slobodana Čenića u postupku za smrt navijača iz Tuluza. U izjavi od prije godinu tvrdio da je Francuz sam skočio bježeći od navijača.
 - Foto: B92
Foto: B92

Ako svjedok Slobodan Čenić i u sudu bude ispričao ono što je prije nešto više od godinu dana iznio u javnost, a vezano za napad na francuskog navijača Bris Tatona, vrlo je izvjesno da bi postupak u ovom slučaju mogao da bude ponovljen.

Čenić, koji poslednjih godina živi u Švedskoj, biće pozvan u Viši sud u Beogradu, pošto je Apelacioni sud naložio da on mora da bude saslušan kao svjedok i da zatim Viši sud ocijeni sve dokaze i na osnovu njih donese odluku ima li osnova za ponavljanje krivičnog postupka.

Nalog za saslušanje Apelacioni sud je uputio uvažavajući žalbu branioca Ivana Grkovića (osuđen na 14 godina zatvora), advokata Zore Dobričanin Nikodinović, podnesene na odluku Višeg suda, koji je u oktobru prošle godine odbacio zahtjev za ponavljanje postupka.

- Ne želim da branim huligane, jer taj nesrećnik ne bi ni stradao da navijači Partizana nisu napali Francuze iz čista mira. Ali istina je da ga niko od njih nije bacio, kunem se. Nisam ni sudija, ni porota, ali znam da su za taj događaj uglavnom osuđeni neki klinci, a ne inicijatori. Ako treba, spreman sam i na poligraf da idem - ispričao je svojevremeno Čenić, navodeći da je bio svjedok događaja od 17. septembra 2009. godine, kad je na Obilićevom vencu napadnut Taton, koji je od zadobijenih povreda preminuo nekoliko dana kasnije.

Tog dana, kako je ispričao, sjedio je u jednom kafiću na Obilićevom vencu, kad su odjednom sa dve strane dotrčali "grobari":

- Neko od njih je u prolazu dobacio: "Eno ih Francuzi!" Sve se desilo za nepun minut. Upalila se baklja, napali su to društvo koje je bilo desetak metara od mene, oborili su konobara. Nastupio je opšti metež, čuli su se krici. Krenuo sam prema ogradi iznad podzemne garaže i svojim očima vidio kako prestravljeni Taton preskače i pada u ambis. Niko ga nije gurnuo, pao je bježeći od navijača.

Mjesto sa kojeg je pao Bris Taton

Lično sam vidio kako nesrećni navijač Tuluza propada u podzemnu garažu na Obilićevom vencu, bježeći od napada grupe "grobara". Bris je bio živ kad sam ga poslednji put video, ali je njegova glava strahovito brzo oticala u predjelu sljepoočnice. Onda je stigla Hitna pomoć i svi znate kako se završilo. Užasno mi je krivo jer niko nije zaslužio takav kraj.

Prvostepenom presudom, četrnaestoro okrivljenih osuđeno je na ukupno 240 godina zatvora. Međutim, Apelacioni sud je, poslije uloženih žalbi odbrane, smanjio kaznu kojom su bili osuđeni na ukupno 123 godine.

Tužilaštvo je tvrdilo da su tokom masovne tuče opkolili Tatona, tukli ga nogama i rukama dok je ležao na trotoaru, gađali ga pepeljarama i čašama i udarali palicama i bakljama. Potom su ga odvukli i pritisli na ogradu stepeništa i namjerno ga bacili sa visine od 4,28 metara u prostor između stepeništa i garaže, a potom se razbježali u raznim pravcima.

Tatonu su nanesene teške povrede glave i brojne druge povrede, od kojih je 12 dana kasnije preminuo u Kliničkom centru Srbije.