latinica  ћирилица
28/04/2016 |  13:41 ⇒ 29/04/2016 | 08:56 | Autor: RTRS

Stari Opšti kolektivni ugovor važi do 30. maja (VIDEO)

Vlada Republike Srpske donijela je danas Odluku o primjeni odredaba Opšteg kolektivnog ugovora do 30. maja.
Anton Kasipović i Milenko Savanović - Foto: SRNA
Anton Kasipović i Milenko SavanovićFoto: SRNA

Vlada Srpske ovu odluku donijela je na posebnoj sjednici, svjesna, kako kaže potpredsjednik Anton Kasipović, svoje obaveze da zaštiti prava radnika.

Iako nisu potpisali produženje starog opšteg kolektivnog ugovora poslodavci su pozvali sve kolege da isplaćuju plate u skladu sa dosadašnjim i novim propisima. Vlada Srspke, kao jedan od socijalnih partnera koji učestvuje u pregovrima , odlučila je da donese ovu odluku jer nije postignut dogovor između socijalnih partnera. Nastavak pregovora očekuje se nakon Vaskršnjih praznika, a rok je jasan - kraj maja.

Da bi zaštitila prava radnika, Vlada Srpske produžila je važenje starog opšteg kolektivnog ugovora do kraja maja. Usvajanjem Zakona o radu, iz Vlade poručuju da su organizovali pregovore partnera, čak i formirali stručne radne grupe - ipak dogovor još nije postignut.

- Taj proces je imao svoju dinamiku, ali je očigledno da je bilo veoma različitih stavova zbog čega, u rokovima koje je Zakon propisao, nismo došli do usaglašenog teksta opšteg kolektivnog ugovora, rekao je Anton Kasipović, potpredsjednik Vlade Republike Srpske.

- Taj proces nastavljamo, on nije nimalo lak i jednostavan obzirom na značaj Opšteg kolektivnog ugovora kojim se vezuju sudbine i egzistencija svih koji su u radnom odnosu, dodao je Milenko Savanović, ministar rada i boračko -invalidske zaštite.

Iako nisu dali pismenu saglasnost za produžetak važenja Opšteg kolektivnog ugovora, plate neće doći u pitanje, uvjeravaju poslodavci.

- Postoji Zakon o radu, postoje pravilnici i smatramo da nema prepreka za isplaćivanje plata. Pozivamo sve poslodavce da isplaćuju plate u skladu sa dosadašnjim i novim propisima, naglasio je Saša Aćić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Poslodavci poručuju da su spremni za pregovore i vjeruju da će u narednih mjesec dana biti postignut dogovor sa sindikatom i sa Vladom.

Šansu dijalogu daje i Vlada Srpske, ali ako se socijalni partneri do 30. maja ne usaglase oko teksta novog opšteg kolektivnog ugovora -Kasipović ističe, da Vlada ima i druge zakonske mogućnosti kojima će zaštiti interese radnika.