latinica  ћирилица
28/04/2016 |  13:53 | Autor: SRNA

Štajnmajer: Ne gomilati pritisak na London

Njemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer upozorio je danas da se ne gomila pritisak na Veliku Britaniju u periodu do referenduma o njenom članstvu u EU.
Frank Valter Štajnmajer - Foto: AP
Frank Valter ŠtajnmajerFoto: AP

- Ne mislim da bi bilo pametno objavljivati prijetnje iz Evrope - rekao je Štajnmajer u Berlinu i dodao da nema sumnje da Britanci znaju šta su njihovi interesi te da su svjesni ekonomskih nedostataka koji će ih snaći ukoliko odluče da izađu iz EU.

Svjetske ekonomske organizacije su, tokom nekoliko posljednjih sedmica, objavljivale podatke o finansijskim posljedicama "Breksita", pri čemu je predsjednik SAD Barak Obama izjavio da će u slučaju napuštanja bloka, Velika Britanija biti "na kraju reda" za trgovinski sporazum.

Uprkos brojnim upozorenjima, ankete pokazuju da bi referendum planiran za 23. jun mogao završiti ostankom i izlaskom.

Štajnmajerov ton se razlikovao od tona poslanika iz vladajuće koalicije Angele Merkel, koji su, u utorak 26. aprila, saopštili da u slučaju izlaska, Velika Britanija neće dobiti poseban tretman od strane EU.

Njemačka Vlada je jasno stavila do znanja, u nekoliko navrata, da želi da Velika Britanija ostane u sastavu Unije, što je stav koji dijeli i Štajnmajer, pripadnik Socijaldemokratske partije Njemačke.