latinica  ћирилица
28/04/2016 |  15:59 ⇒ 16:00 | Autor: SRNA

Nikšić: OHR i EU da pomognu da se izbori u Mostaru održe

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić danas je na vanrednoj konferenciji za novinare u Sarajevu pozvao OHR i Delegaciju EU u BiH da učine što je u njihovoj moći da bi ove godine bili provedeni lokalni izbori u Gradu Mostaru.

Nikšić je saopštio da su danas poslanici Demokratskog fronta  i SDP-a zatražili održavanje hitne sjednice Predstavničkog doma Parlametnarne skupštine BiH te ponudili izmjene i dopune Izbornog zakona BiH koje se tiču izbora u Mostaru.

On je rekao da nije optimista da će SDA i HDZ pokazati interesovanje za rješavanje pitanja izbora u Mostaru.

"Vladajuća koalicija je juče doživijela politički bankrot. Naime, SDA i HDZ su potvrdili da im nije stalo ni do grada Mostara, niti do građana i njihove sudbine, te da ih isključivo koriste za potkusurivanje i ostvarivanje nekih, za njih većih, političkih ciljeva", smatra Nikšić.

Govoreći o stanju u Federaciji BiH, Nikšić je rekao da vlasti ovog entiteta građane uvode u socijalni i ekonomski haos.

"Neprihvatljiv je i za svaku osudu odnos SDA i HDZ-a BiH prema penzionerima. Što se tiče nas u opoziciji, federalni premijer Fadil Novalić je prešeo crvenu liniju jer se služi obmanama prema penzionerima", rekao je predsjednik SDP-a BiH.

On je optužio politiku SDA i HDZ-a BiH za katastrofalno stanje u penzionom fondu, ističući da je aktuelna Vlada FBiH odgovorna za stanje u kojem se ne zna da li će biti isplaćene penzije.

Nikšić je zatražio održavanje hitne sjednice Parlamenta FBiH na kojoj bi se raspravljalo o stanju u Fondu PIO FBiH.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH juče nije usvojio prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koje su predložili SDA i SBB BiH, SDP i DF, te HDZ BiH, a koji se tiču izbora u Mostaru.