latinica  ћирилица
28/04/2016 |  16:08 ⇒ 20:40 | Autor: RTRS

Dobojski borci ponovo razočarani – spomenik poginulim borcima nije prioritet (VIDEO)

Nakon spomenika portugalskim vojnicima Doboj će u novijoj istoriji dobiti još jedan spomenik, ali ponovo ne poginulim srpskim borcima. Naime, iako još nije poznato šta se gradi u centru Doboja na zelenoj površini, prema nezvaničnim saznanjima, riječ je o spomeniku žrtvama poplava.
Šta se gradi u Doboju? - Foto: Screenshot
Šta se gradi u Doboju?Foto: Screenshot

Boračke organizacije razočarane su što gradnja spomenika za poginule borce nije prioritet. 

Šta se gradi par metara od prozora Spomen sobe poginulima, ne znaju ni u Organizaciji porodica poginulih. Ne protive se izgradnji spomenika žrtvama poplava, ali su razočarani što za 1.800 srpskih junaka u Doboju, još nema centralnog spomenika.

- Diže se spomenik, nemam ništa protiv, i to su majke koje su pogubile djecu u poplavama ni krive ni dužne, ali da dobiju prioritet u odnosu na boračku kategoriju stanovništva to već prevazilazi svaki komentar, rekao je Drago Јović, predsjednik Organizacije porodica poginulih i nestalih u Doboju.

U Boračkoj organizaciji ponovo raskol. Dok jedni smatraju da bi gradnja bilo kakvog drugog spomenika u trenutnim okolnostima, osim poginulim borcima, bila provokacija i prst u oko boračkoj populaciji, drugi ne dijele takav stav.

- Radimo na tome da se taj spomenik izgradi u što kraćem roku, a sve ostalo ne smatramo nijednom provokacijom, istakao je Petar Tubić, predsjednik Skupštine GBO Doboj.

Ko je naprečac donio odluku da gradi spomenik žrtvama poplava nismo uspjeli saznati, jer u gradskoj upravi sagovornika na ovu temu nema. Ne znaju ni opozicioni odbornici. Sanja Vulić kaže da Skupština grada nije donijela takvu odluku niti je u tu svrhu izmijenjen regulacioni plan.

- Ono što mi imamo informacije iz krugova SDS-a jeste da je predsjednik SDS-a Mladen Bosić rekao gradonačelniku da pod hitno krene u izgradnju tog spomenika kako bi smirio medijske priče, naglasila je Vulićeva.

Ogorčeni i nezadovoljni borci pred kamere ne žele jer, kako kažu, trpe neviđen pritisak. Od koga i zbog čega ne otkrivaju.  Kažu potvrde li se tačnim njihova saznanja, Doboj bi uskoro, nakon spomenika portugalskim vojnicima, mogao dobiti i spomenik žrtvama poplava, dok će spomenik poginulim srpskim borcima, i dalje, biti na čekanju.