latinica  ћирилица
28/04/2016 |  16:14 ⇒ 16:19 | Autor: SRNA

Milišić: Entitetska ministarstva da realizuju program

Predsjednik Asocijacije udruženja raseljenih, povratnika i izbjeglica u Republici Srpskoj Vojislav Milišić smatra da bi, zbog sporosti administracije BiH, entitetska ministarstva za izbjeglice i raseljena lica trebalo da preuzmu dio prava i nadležnosti u realizaciji Regionalnog stambenog programa u BiH.
Vojislav Milišić - Foto: ilustracija
Vojislav MilišićFoto: ilustracija

"Uvjeren sam da bi Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske ubrzalo provođenje ovog programa", rekao je Milišić.

Kada je riječ o provođenju Regionalnog stambenog programa na terenu, Milišić je rekao da najveći problem predstavlja sporost provođenja procedura za izbor izvođača radova.

"Treba poboljšati javne oglase za Regionalni stambeni program u smislu da se na njih mogu javiti ljudi koji imaju uništenu imovinu, a ne samo oni koji se nalaze u socijalnoj potrebi bez sredstava za život i stanovanje", kaže Milišić.

Milišić je zaključio da u posljednje vrijeme niko u BiH ne pominje provođenje revidirane Strategije aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma, koja predviđa kompenzaciju ili pravičnu nadoknadu za ratom uništenu ili oštećenu imovinu.

Regionalni program zbrinjavanja zajednički je program čiji je cilj da obezbijedi trajno stambeno rješenje za oko 27.000 najugroženijih porodica, odnosno 74.000 izbjeglih i raseljenih u BiH, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

U BiH trebalo bi da bude obezbijeđeno 5.400 trajnih stambenih rješenja za izbjeglice i raseljena lica, od čega 4.200 u Republici Srpskoj.