latinica  ћирилица
28/04/2016 |  16:46 ⇒ 17:30 | Autor: RTRS

Prava radnika u RS strateški cilj za Ministarstvo rada (VIDEO)

Prava radnika u Srpskoj strateški su cilj za Ministarstvo rada i boračko-invalidsku zaštitu, poruka je povodom Međunarodnog dana bezbjednosti i zdravlja na radu. Novi Zakon o radu trebalo bi da ova prava dodatno zaštiti.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

U Republici Srpskoj prošle godine zabilježeno je više od hiljadu slučajeva povreda na radu, a u kojima su četiri radnika smrtno stradala. Najčešće povrede na radnom mjestu evidentirane su u oblasti šumarstva i građevinarstva.

- Mnogi shvataju da je značaj zaštite na radu veoma bitan, da to nije trošak, što su u početku poslodavci smatrali kod donošenja novog Zakona za zaštitu na radu, u kojem je bilo precizirano prvi put da se mora donijeti akt o procjeni rizika. Tada su mnogi poslodavci shvatili da je to jedan od akata koji je vrlo bitan, istakao je Čedo Ristović, glavni republički inspektor rada.

Otkaz ugovora o radu, neredovno isplaćivanje plata, kao i nepoštovanje ostalih beneficija koje pripadaju radnicima, glavni su problemi koji pristižu u republički inspektorat.

- Ako postoji realni ekonomski razlozi zbog čega poslodavci ne mogu da pristupe isplati plata, te razloge možemo shvatiti kao realne, istakao je Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Cilj Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite jeste da radnici u Srpskoj imaju zagrantovana prava, koja će dodatno biti zaštićena i novim Zakonom o radu, koji uređuje i oblast zaštite od mobinga.

- Radimo na novim pravilnicima. Јedan će za dva mjeseca već izaći iz štampe. Idemo dalje u donošenje pravilnika za zaštitu na radnim mjestima na kojima će moći biti zaposlena lica mlađa od 18 godina, naglasila je Mira Vasić, pomoćnik ministra za rad i boračko-invalidsku zaštitu RS.

Za poslodavce koji ne budu provodili mjere zaštite na radu, zavisno od vrste prekršaja, propisane su kazne od 5 do 12 hiljada maraka.