latinica  ћирилица
28/04/2016 |  16:47 | Autor: SRNA

Đorđević: Globalnu scenu danas karakteriše multipolarnost

Ministar odbrane Srbije Zoran Đorđević rekao je na Petoj Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbjednosti da globalnu scenu danas karakterišu multipolarnost i međuzavisnost njenih najvažnijih aktera, pa se regionalni i globalni bezbjednosni problemi ne mogu rješavati samo sa pozicije sile.
Zoran Đorđević    (Foto:vijesti.ba) -
Zoran Đorđević (Foto:vijesti.ba)

Đorđević je u obraćanju na konferenciji naveo da su povjerenje, saradnja, pregovori i poboljšanje međunarodnog sistema bezbjednosti danas potrebniji više nego ikada i da postoji sve veća potreba za koordinisanim djelovanjem na globalnom nivou, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

"Unapređenje bilateralne vojne saradnje kroz zajedničke vežbe i obuku sa svim našim stranim partnerima, kao i unapređenje regionalne saradnje i učešće u multinacionalnim operacijama pod okriljem UN i EU, predstavljaju prioritet Republike Srbije", istakao je Đorđević.

On je zaključio da nepromjenjiva spoljnopolitička orijentacija i dosljedno pridržavanje osnovnih principa u međunarodnoj saradnji čine Srbiju pouzdanim i poželjnim partnerom u oblasti vojne saradnje.

Đorđević je u izlaganju o temi "Globalna bezbjednost i vojna saradnja", analizirao uzroke i posljedice promjene arhitekture globalne bezbjednosti i njenog uticaja na sve veću ranjivost nacionalnih država u odnosu na nove transnacionalne i multilateralne bezbjednosne izazove.

"Države će ostati dominantni akteri međunarodnih odnosa, a biće izražen i trend rasta uticaja nedržavnih aktera, pri čemu će glavni politički uticaj zadržati Ruska Federacija, SAD, vodeće države EU i Kina", zaključio je Đorđević.

Peta Moskovska konferencija o međunarodnoj bezbjednosti danas završava sa radom, a u protekla dva dana okupila je 52 vojne delegacije sa oko 700 učesnika iz 80 država, uključujući 19 ministara odbrane.