latinica  ћирилица
28/04/2016 |  16:55 ⇒ 17:04 | Autor: SRNA

Podžić: Značaj izrade strateškog dokumenta "Pregled odbrane"

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH Sifet Podžić ukazao je danas u Sarajevu na značaj izrade strateškog dokumenta "Pregled odbrane", koji treba da pruži jasnu viziju budućeg statusa Oružanih snaga BiH i sektora odbrane u cjelini.
Članovi Zajedničke komisije za odbranu i bezbijednost PS BiH sa delegacijom Univerziteta za nacionalnu odbranu Pakistana - Foto: SRNA
Članovi Zajedničke komisije za odbranu i bezbijednost PS BiH sa delegacijom Univerziteta za nacionalnu odbranu PakistanaFoto: SRNA

Podžić je u razgovoru članova Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost sa delegacijom Univerziteta za nacionalnu odbranu Pakistana, istakao i pitanje rješavanja viškova zastarjelog naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Podžić je upoznao goste o organizaciji i osnovnim nadležnostima Zajedničke komisije, ističući da ovo stalno radno tijelo Parlamentarne skupštine BiH vrši demokratsku kontrolu Ministarstva odbrane i Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, kao i Ministarstva bezbjednosti, te sedam agencija za provođenje zakona koje se nalaze u sastavu ovog ministarstva.

On je istakao da je Zajednička komisija, koju su na današnjem sastanku predstavljali i njeni članovi Bariša Čolak, Hazim Rančić i Mario Karamatić, u prethodnom periodu održala veći broj konferencija, seminara i radnih sastanaka sa najodgovornijim licima iz sektora odbrane i bezbjednosti u BiH.

Tokom tih sastanaka razgovarano je o ključnim pitanjima iz ovih oblasti, a koja se primarno tiču pitanja trošenja budžetskih sredstava i nepovoljne strukture budžeta za sektor odbrane, pitanja javnih nabavki, te stanja personala i ispunjavanja obaveza BiH za početak realizacije Akcionog plana za članstvo u NATO.

Predstavnici Univerziteta za nacionalnu odbranu Pakistana, koje je predvodio general Šaib Akbar, zahvalili su članovima Zajedničke komisije na mogućnosti da u neposrednom dijalogu saznaju više o parlamentarnom nadzoru nad sektorom odbrane i bezbjednosti BiH.

Gosti iz Pakistana naročito su se interesovali za ekonomsku politiku BiH i benefite koje bi BiH dobila potencijalnim članstvom u NATO.

Na sastanku je bilo riječi i o problematici vojne imovine i rješavanju pitanja perspektivnih i neperspektivnih lokacija Oružanih snaga BiH.

Akbar je uvjeren da dvije zemlje mogu ići snažno naprijed u saradnji na odbrambeno-bezbjednosnim pitanjima i pozvao članove Zajedničke komisije da u narednom periodu posjete Pakistan.

Sastanku je prisustvovao i parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović.