latinica  ћирилица
28/04/2016 |  17:09 | Autor: TANЈUG

Laburisti isključili bivšeg gradonačelnika Londona

Najveća britanska opoziciona Laburistička stranka, koja je izložena sve glasnijim kritikama zbog navodnog antisemitizma u svojim redovima, suspendovala je danas bivšeg gradonačelnika Londona Kena Livingstona zbog komentara u odbranu poslanice koja je na društvenim medijima postavila anti-izraelske postove.
London - Foto: arhiv
LondonFoto: arhiv

Livingston je u intervjuu na radiju rekao da tokom više decenija članstva u Laburističkoj stranci nikad nije čuo da neko izražava anti-semitističke stanove, prenijela je agencija AP.

On je dodao i da kritika Izraela nije antisemitizam i da je Adolf Hitler podržavao cionizam "prije nego što je poludio i na kraju pobio šest miliona Јevreja".

Livingston je stao u odbranu poslanice u britanskom parlamentu Naz Šah, koja je juče isključena iz Laburističke stanke zbog svojih anti-izraelskih stavova koje je iznela prije nego što je prošle godine izabrana za poslanicu.

Ona se kasnije izvinila zbog svojih komentara, uključujući onaj kad je 2014. na Fejsbuku objavila obrise Izraela postavljene preko mape SAD, uz naslov: "Rješenje izraelsko-palestinskog sukoba - premjestite Izrael u SAD."

U saopštenju Laburista se navodi da je Livingston suspendovan "do okončanja istrage, zato što je doveo stranku na loš glas".

Јevrejske organizacije u Britaniji i neki laburisti optužuju lidera stranke DŽeremija Korbina da ne reaguje dovoljno odlučno protiv antisemitizma u stranačkim redovima.

Korbin potiče sa desnog krila Laburističke stranke, koje snažno podržava kampanju za uspostavljanje palestinske države.