latinica  ћирилица
28/04/2016 |  17:24 | Autor: SRNA

Ustavni sud BiH: Okončati postupke u kojima je narušeno pravično suđenje

Ustavni sud BiH naložio je danas nadležnim sudovima ili upravnim organima da, u svim slučajevima u kojima je utvrdio postojanje povreda prava apelanata na pravično suđenje, hitno okončaju postupke, te da, saglasno Pravilima Ustavnoga suda BiH, u roku od tri mjeseca od dana dostavljanja odluke obavijeste Sud o mjerama koje su preduzete s ciljem njihovog izvršenja.
Ustavni sud BiH (arhiva) - Foto: RTRS
Ustavni sud BiH (arhiva)Foto: RTRS

Iz Ustavnog suda BiH saopšteno je da je, odlučujući o apelacijama u vezi sa donošenjem odluka u razumnom roku, o dopustivosti i meritumu, Sud donio jedan broj odluka kojima je ustanovljena povreda prava apelanata na pravično suđenje, odnosno odbio je kao neosnovane apelacije u slučajevima u kojima je zaključio da takve povrede nije bilo.

Ustavni sud BiH je na redovnoj sjednici Velikog vijeća donio jedan broj odluka kojima su odbačene kao nedopustive apelacije koje su očito bile neosnovane, jer zahtjevi apelanata nisu bili opravdani, odnosno činjenice koje su apelanti predočili Sudu u tim slučajevima ni na koji način nisu mogle da opravdaju njihovu tvrdnju da postoji kršenje njihovih prava zaštićenih Ustavom ili da, kao stranke u postupku, snose posljedice kršenja prava zaštićenih Ustavom.

Iz Ustavnog suda BiH saopšteno je da je odbačen jedan broj apelacija koje su podnesene nepravovremeno, nakon proteka roka za podnošenje apelacije ili preuranjeno, odnosno u slučajevima u kojima je Sud utvrdio da apelanti nisu iskoristili sve raspoložive pravne lijekove u prethodnome postupku.

Sve odluke usvojene na sjednici biće dostavljene apelantima u roku od mjesec dana i objavljene na internet-stranici Ustavnog suda BiH.