latinica  ћирилица
28/04/2016 |  18:03 ⇒ 21:33 | Autor: SRNA

Češka: Odata počast Gavrilu Principu i srpskim zarobljenicima

U češkom gradu Terezinu danas su predstavnici Vlade Srbije položili vijence u tvrđavi u kojoj je na današnji dan 1918. godine kao zatvorenik preminuo Gavrilo Princip, te na spomen-kosturnicu u Јindrihovicama, gdje je od posljedica raznih zaraznih bolesti umrlo 7.100 srpskih vojnika.
Terezin, Češka - Foto: ilustracija
Terezin, ČeškaFoto: ilustracija

Državna ceremonija polaganja vijenaca i odavanja počasti održana je u gradskoj tvrđavi u Terezinu, kao i u Јindrihovicama gdje su u logor internirani srpski vojnici kao ratni zarobljenici, saopšteno je iz Odbora Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

Gavrilo Princip umro je u zatvoru u tvrđavi u Terezinu 28. aprila 1918. godine od posljedica tuberkoloze kostiju.

U Češku je deportovan kao jedan od osuđenih za učešće u atentatu na prestolonasljednika Franca Ferdinanda 28. juna 1914. godine u Sarajevu.

Tri godine nakon smrti Principovi posmrtni ostaci prebačeni su iz tadašnje Čehoslovačke u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca i sahranjeni u Sarajevu.

Teritorija današnje Češke je tokom Prvog svjetskog rata bila mjesto interniranja srpskih ratnih zarobljenika i političkih zatvorenika iz čitave tadašnje Austro-Ugarske.

Iz tog razloga je i osnovan zarobljenički logor pored mjesta Јindrihovice, nedaleko od Karlovih Vari.