latinica  ћирилица
28/04/2016 |  18:24 | Autor: SRNA

SDA: Usvojeni principi zajedničkog nastupa sa SBB-om na izborima

Predsjedništvo SDA usvojilo je danas principe o saradnji i zajedničkom nastupu sa SBB-om na predstojećim lokalnim izborima, koji podrazumijevaju međusobnu podršku za pozicije načelnika u Federaciji BiH, rekao je zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović.
SDA (ilustracija) -
SDA (ilustracija)

On je nakon sjednice Predsjedništva SDA pojasnio da su dogovoreni principi da tamo gdje je SDA na izborima 2012. godine imala načelnika, u tom mjestu ponovo kandiduje svog predstavnika, kojeg će podržati i SBB-a i obratno.

Za opštine gdje ni SDA ni SBB nisu imali izabrane načelnike, naknadno će biti dogovoreno čiji kandidat će biti nominovan.

Prema njegovim riječima, na sjednici Predsjedništva SDA usvojeni su i dodatni kriterijumi i smjernice kadrovske politike SDA za lokalne izbore u pogledu predlaganja kandidata za načelnike opština i opštinske odbornike.

Govoreći o Mostaru, Osmanović je rekao da je to pitanje krupno i složeno, jer je teško pronaći pravedno rješenje.

Portal Kliks prenosi da je on dodao da se značajno kasni s rješenjem pitanja Mostara, ali da još postoji šansa za dogovor.

On smatra da problem objavljivanja rezultata popisa stanovništva u BiH jedino mogu riješiti direktor Agencije za statistiku BiH i njegovi zamjenici, koji i nose punu odgovornost i eventualne posljedice ukoliko rezultati ne budu objavljeni u zakonski predviđenom roku.