latinica  ћирилица
28/04/2016 |  19:35 | Autor: TANЈUG

Bejner nazvao Teda Kruza "Luciferom"

Bivši predsjednik donjeg doma američkog parlamenta, republikanac DŽon Bejner, nazvao je danas kandidata za nominaciju Republikanske stranke za predsjednika SAD Teda Kruza "pravim Luciferom".

Bejner je takođe rekao da, ako Kruz bude zvanično proglašen kandidatom Republikanske stranke na predsjedničkim izborima u novembru, on neće glasati za njega, prenio je britanski Bi-Bi-Si.

Sukob Bejnera i Kruza potiče iz vremena kad je Kruz predvodio grupu konzervativaca tvrde linije u pokušaju blokade vlade krajem 2013. godine zbog spora oko budžeta.

"Јa imam prijatelje među demokratama i među republikancima. Slažem se sa gotovo svima, ali nikad u životu nisam sarađivao sa takvim skotom", rekao je Bejner u javnoj debati na Univerzitetu Stenford u Kaliforniji.

Na pitanje novinara da komentariše Bejnerovu izjavu, Kruz je odgovorio: "On je dozvolio da progovori Tramp iz njega."

"Kad me DŽon Bejner nazove Luciferom, on to nije rekao meni, nego vama", poručio je Kruz svojim pristalicama.

Bejner, koji je bio najmoćniji republikanac u američkoj politici dok nije podnio ostavku na tu funkciju u oktobru prošle godine, nazvao je favorita za nominaciju republikanaca Donalda Trampa "prijateljem sa kojim razmjenjujem poruke".

On je dodao da je sa Trampom godinama igrao golf i da će, ukoliko on postane kandidat stranke za predsjednika SAD, glasati za njega.