latinica  ћирилица
28/04/2016 |  19:58 ⇒ 20:41 | Autor: RTRS

"Parlament BiH da se izjasni o novom modelu naplate RTV takse" (VIDEO)

Upravni odbor Јavnog RTV sistema i uključujuća tri javna servisa od Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine očekuje da se najskorije izjasni o novom modelu naplate RTV takse putem tzv. medijskog poreza.
Televizor (Foto: blog.viacom.com) -
Televizor (Foto: blog.viacom.com)

Istovremeno osim zakonskog djelovanja u pogledu sistema digitalizacije, od Regulatorne agencije za komunikacije, Odbor očekuje Odluku privremenog karaktera sa dodatnom minutažom za marketing.

Nakon višemjesečnih parlamentarnih akrobacija, krajnje je vrijeme da se najviše zakonodavno tijelo u BiH izjasni da li predloženi novi model naplate RTV takse može da stupi na snagu, jednoglasan je zaključak Odbora Јavnog RTV sistema.

- Ako ne, onda znamo šta nam slijedi. Ako da, onda to garantuje likvidnost čak i razvoj sva tri emitera do kraja godine, rekao je Draško Milinović, generalni direktor RTRS.

Ključni faktor je vrijeme. A ono ne radi za Јavne servise, pogotovo ne za BHRT koji se nalazi u nezavidnoj finansijskoj situaciji.

- Ukoliko ne dođe do hitne reakcije može se očekivati gašenje nekih od servisa u sistemu, istakao je Belmin Karamehmedović, generalni direktor BHRT.

U iščekivanju konačne odluke u kompleksnoj parlamentarnoj proceduri, Odbor od Regulatorne agencije za komunikacije očekuje pomoć. Prvenstveno kroz liberalnije marketinške odrednice. Regulatoru će već sutra biti upućen zahtjev za dodatnu marketinšku minutažu – povećanje sa 6 minuta na 10.

- Imamo dva tijela da odluče da li idu evropskim putem ili putem egzotike razvaljivanja svega što kako tako imamo, naglasio je DŽemal Šabić, generalni direktor FTV.

Јednoglasan zaključak odbora jeste i taj da se od Regulatora zatraži potpuno poštovanje zakonskih akata o pitanju procesa digitalizacije. Najnoviji nacrt odluke Regulatorne agencije kojom je predloženo smanjenje kapaciteta na 40 odsto za multipleks A pravni je nonses, smatraju u Odboru.

- Od Savjeta ministara BiH očekujemo i finalnu odluku o dodjeli Multipleksa BiH i tek tada možemo da pričamo o komercijalnim televizijama, dodao je Milinović.

Јavni servisi rekli su svoje. Na potezu su zakonodavac i regulator.