latinica  ћирилица
28/04/2016 |  20:55 ⇒ 21:25 | Autor: SRNA

Sarajevo: Prijem povodom 90. rođendana kraljice Elizabete Druge

Britanski ambasador u BiH Edvard Ferguson upriličio je večeras prijem u Sarajevu povodom 90. rođendana kraljice Elizabete Druge i obilježavanja 400 godina od smrti pisca Vilijema Šekspira.
Prijem povodom 90. rođendana kraljice Elizabete Druge - Foto: SRNA
Prijem povodom 90. rođendana kraljice Elizabete DrugeFoto: SRNA

 Ferguson je u obraćanju zvanicama istakao da je ova godina veoma bitna za Britance s obzirom na rođendan kraljice. Prema njegovim riječima, kraljica Elizabeta Druga 64 godine vlada Velikom Britanijom.

"Istovremeno, ove godine širom Britanije i svijeta obilježavamo 400 godina od smrti pisca Vilijema Šekspira", rekao je Ferguson.

Britanski ambasador izrazio je zadovoljstvo što je prijem organizovao u Zemaljskom muzeju u Sarajevu, čije je ponovno otvaranje za njega bio jedan od najbitnijih trenutaka prošle godine u BiH.

Tokom prijema za više od 600 zvanica prikazan je i film o obilježavanju 400 godina od smrti velikog pisca Vilijama Šekspira u cijelom svijetu.

Kraljica Elizabeta Druga dva puta godišnje slavi rođendan. Prvi 21. aprila, na dan rođenja, i drugi, zvanično, u junu kada su veće šanse da vrijeme bude sunčano i suvo za paradu u Londonu.

Širom Velike Britanije i svijeta 23. aprila obilježeno je 400 godina od smrti Vilijama Šekspira koji je za života napisao 37 pozorišnih komada, 154 soneta.