latinica  ћирилица
29/04/2016 |  09:14 | Autor: SRNA

Mokri kolovozi i smanjena vidljivost

U većem dijelu Republike Srpske saobraćaj se odvija po mokrim i klizavim kolovozima, a u kotlinama i duž riječnih tokova magla smanjuje vidljivost, upozoravaju iz Auto-moto saveza Srpske.
Kiša - Foto: RTRS
KišaFoto: RTRS

U toku je izgradnja ostrva na rijeci Vrbas, u mjestu Rebrovac, zbog čega će biti izmijenjen režim saobraćanja, a radovi će trajati do 16. oktobra.

Zbog sanacije kolovoza na magistralnom putu M-19, dionica Karakaj dva-Drinjača, i regionalnom putu R-455, dionica Šekovići-Donje Caparde, saobraća se jednom trakom, uz zastoje od 10 do 15 minuta.

Na magistralnom putu M-4, dionica Čelinac-Kotor Varoš, zbog rekonstrukcije i sanacije vodovodne mreže i proširenja kanalizacione mreže i na dionici Kotor Varoš-Obodnik, od 12. aprila do 1. septembra izmijenjen je režim saobraćanja.

Zbog istog projekta, od 13. aprila do 30. jula, biće izmijenjen režim saobraćanja i na regionalnom putu R-413, na dionici Kotor Varoš-Mitrovići.

Na magistralnom putu Novi Grad-Prijedor, dionica Dragotinja-Prijedor, zbog izgradnje pružnog prelaza doći će do izmjene režima saobraćanja.

Na magistralnom putu M16, dionica Nova Topla-Klašnice jedan, do 1. septembra biće izmijenjen režim saobraćanja radi izgradnje vijadukta preko navedenog magistralnog puta, pri čemu će biti saobraćano u oba smjera.

Prema dopunskom Rješenju, biće zabranjeno uključivanje, odnosno isključivanje sa auto-puta Banjaluka-Gradiška na petlji Mahovljani.

Zbog uključivanja i isključivanja mehanizacije koja je angažovana na izgradnji auto-puta Banjaluka-Doboj, do kraja godine, u vremenu od 7.00 do 19.00 časova, svakim danom, osim nedjelje, biće izmijenjen režim saobraćanja na magistralnom putu M-16.1, dionica Klašnice-1 Prnjavor /Naseobina Lišnja/.

Na istom putnom pravcu, na lokalitetu Puraći, zbog izgradnje kolovozne konstrukcije vijadukta Puraći, izmijenjen je režim saobraćanja, a predviđeno je da radovi traju do 30. juna.

Na magistralnom putu Vukosavlje-entitetska granica /Karuše/, dionica Јohovac-Rudanka u mjestu Јohovac, u toku je izmjena režima saobraćanja zbog izgradnje priključaka magistralnog puta na budući auto-put, a radovi bi trebalo da traju do 31. avgusta.

U toku je izgradnja obilaznice oko Brčkog na magistralnom putu Brčko-Bijeljina, zbog čega je izmijenjen režim saobraćanja u naselju Gredice.

Na dionici Brčko-Lončari, u naselju Gorice, zbog radova je izmijenjen režim saobraćanja, a predviđeno je da traju do 26. juna.

U toku je deminiranje terena na magistralnom putu Brodsko Polje-entitetska granica /Brusnica/, pa će radnim danima od 8.00 do 16.00 časova saobraćaj biti obustavljan u trajanju od 30 minuta, a potom će vozila biti propuštana 15 minuta.

Na regionalnom putu Podnovlje-Derventa, u mjestu Glogovica, u toku je deminiranje trena, svakog radnog dana od 8.00 do 16.00 časova.

Zbog deminiranja terena na regionalnom putu R-452, dionica Zeleni Јadar-Milići, u mjestu Zeleni Јadar, u toku su povremene obustave saobraćaja od 8.00 do 16.00 časova, svakim radnim danom osim vikendom i praznicima.

Zbog poboljšanja odvoda padavinski voda, izmijenjen je režim saobraćanja na regionalnom putu R-459, dionica Stari Ugljevik-Glavičice.

Na regionalnom putu Nevesinje-Berkovići u toku je rekonstrukcija i modernizacija dionice puta, zbog čega se saobraća naizmjenično, jednom trakom.

Na regionalnom putu Gornja Vijaka jedna-Gornja Vijaka dva saobraćaj će privremeno biti preusmjeren na novoizgrađenu saobraćajnicu zbog izgradnje vijadukta na auto-putu Banjaluka-Doboj.

Zbog rehabilitacije kolovoza na regionalnom putu R-474, dionica Gornja Vijaka dva-Razboj, izmijenjen je režima saobraćaja.

Na regionalnom putu R-476, dionica Ukrina-Vijaka, zbog sanacije kolovoza saobraća se povremeno jednom trakom, kao i na putu Karanovac-Mitrovići, na mjestu klizišta.

Na magistralnom putu M-18, dionica Brod na Drini-granica BiH/Crna Gora /Šćepan Polje/, zabranjeno je saobraćanje za sva vozila teža od 16 tona.

Na regionalnom putu R-474, dionica Vijaka dva-Razboj, preko mosta u mjestu Dragalovci, na snazi je zabrana saobraćanja za teretna vozila teža od pet tona i viša od tri i po metra.

Na regionalnom putu R-454, dionica Bratunac tri-Drinjača, i dalje je na snazi zabrana prolaska za teretna vozila koja su teža od tri i po tone i autobuse klase "M3", dok se zabrana ne odnosi autobuse prevoznika "Drinatrans".

U većem dijelu Federacije BiH, kolovoz je vlažan ili mokar, te je povećana opasnost od odrona, a na dionicama u višim predjelima vidljivost je smanjena zbog magle ili niske oblačnosti.

Neki od puteva na kojima je u toku izvođenje radova su auto-put A-1, dionice Vlakovo-Butile i Visoko-Podlugovi, te magistralni putevi Bosansko Grahovo-Livno, Čapljina-Doljani i Ključ-Sanski Most.

Na magistralnom putu M-5 /Sarajevo tranzit/ i dalje je na snazi obustava saobraćanja za teretna vozila teža od tri i po tone i autobuse.

Na graničnim prelazima u BiH jutros nema dužih zadržavanja.