latinica  ћирилица
29/04/2016 |  09:58 ⇒ 09:59 | Autor: SRNA

Izvještaj Srpske SB UN- Poštovati ustavnu strukturu i mehanizme zaštite Dejtona

Republika Srpska čvrsto je uvjerena da BiH može biti stabilna i uspješna, ali pod uslovom da se ustavna struktura i mehanizmi zaštite iz Dejtonskog mirovnog sporazuma poštuju, a ne podrivaju, navodi se u najnovijem izvještaju Srpske upućenom Savjetu bezbjednosti UN.
Savjet bezbjednosti UN - Foto: Getty Images
Savjet bezbjednosti UNFoto: Getty Images

U 15. izvještaju se napominje da stabilnost i napredak BiH počivaju na poštivanju dejtonskog Ustava, vladavini prava i neophodnoj izgradnji konsenzusa radi ostvarivanja pozitivnih promjena.

U tekstu se naglašava da Republika Srpska nastavlja da podržava pristupanje EU, te da ima vodeću ulogu u reformama na promovisanju evropskih integracija i ekonomskog rasta.

Posljednjih godina, kako se navodi, Srpska je usvojila dalekosežne reforme, s ciljem usklađivanja svojih propisa sa standardima EU, unapređenju poslovne klime i promovisanja ekonomskog razvoja uopšte.

Između ostalog, usvojen je novi Zakon o radu, Zakon o fiskalnoj odgovornosti, Akcioni plan za ispunjavanje preporuka EU iz njenog izvještaja o BiH za 2015. godinu, a nastavljeno je jačanje borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Napominje se i da se u izvještaju EU o napretku u 2015. godini, u dijelu koji se odnosi na BiH, konstatuje opredijeljenost Vlade Republike Srpske za ekonomske reforme.

Među sprovedenim ekonomskim reformama navodi se, između ostalog, pokretanje jednošalterskog načina registrovanja preduzeća, usvajanje Nacrta strategije podsticanja stranih ulaganja u Srpsku u periodu od 2016. do 2020. godine sa pratećim akcionim planom, te Zakona o stečaju u okviru reformskih podsticaja investitorima.

U izvještaju se navodi da Republika Srpska nastavlja da usklađuje zakone i propise sa pravnom tekovinom EU i pravnim aktima Savjeta Evrope, te napominje da je od 2007. godine do danas toj proceduri podvrgnuto već više od 1.630 zakona, podzakonskih akata i opštih akata.

"Reforme Republike Srpske doprinose oporavku privrede od poplava iz 2014. godine i evropske ekonomske krize. Privreda Srpske se širi, nezaposlenost pada, a plate rastu. U četvrtom kvartalu 2015. godine, što je posljednji kvartal za koji postoje podaci, Republika Srpska zabilježila je rast BDP-a od najmanje 2,8 odsto u odnosu na isti kvartal prethodne godine", napominje se u izvještaju.

U ovom, prvom dijelu izvještaja, naglašava se da je Savjet ministara BiH početkom 2016. godine tajno usvojio izmjene već dogovorenog mehanizma koordinacije evropskih integracija koje narušavaju dejtonsku ustavnu strukturu.

Napominje se da je Sporazum o mehanizmu koordinacije, koji je neophodan za pristupanje EU, već bio postignut na svim nivoima vlasti u julu 2015. godine, a da je Savjet ministara BiH pokušao taktikom obmane da zamijeni prihvaćeni mehanizam koordinacije novim, koji ozibljno narušava ustavnu strukturu BiH i podjelu nadležnosti.

"Suštinski, novi sporni mehanizam koordinacije ozbiljno narušava dejtonsku strukturu i Ustav BiH na način koji je pravno i politički štetan po Republiku Srpsku i praktično nefunkcionalan. Kao takvog, Republika Srpska ga ne može prihvatiti. Novim nacrtom isključena su određena, prethodno dogovorena tijela, transformisana druga koordinaciona tijela i uvedena nova", ističe se u izvještaju.

Promijenjene su, kako se navodi, i bitne procedure i garancije čiji je cilj bio promovisanje saradnje i zaštita ustavnih prava svih strana.

"Rezultat ovih fundamentalnih izmjena je pokušaj prenošenja velikog broja ključnih ovlaštenja na Savjet ministara na račun entitetskih i kantonalnih vlada", piše u izvještaju Republike Srpske upućenom Savjetu bezbjednosti UN.

Kada je riječ o popisu stanovništva u BiH iz 2013. godine, u izvještaju se ističe da rezultati moraju biti objavljeni u skladu sa zakonom, ali da, nažalost, bošnjački lideri nastoje da manipulišu podacima, u političke svrhe i suprotno zakonu.

"Ne mogu se objaviti rezultati popisa stanovništva do kojih se došlo pogrešnom metodologijom, kojom je povećan broj rezidenata, suprotno Zakonu o popisu. Ne smiju se računati nevažeći podaci, niti se nerezidenti smiju voditi kao rezidenti ili obrnuto, zarad političkih ciljeva bilo koje etničke grupe", ističe se u dokumentu.

Napominje se da cilj metodologije popisa mora biti utvrđivanje činjenica kako to nalaže zakon i da će Srpska nastaviti da odbija pokušaje manipulacije podacima u političke svrhe. "Popis mora biti instrument ekonomskog i socijalnog planiranja, a ne političko oružje", navodi se u izvještaju.

U propratnom pismu, koje je predsjednik Srpske Milorad Dodik uputio generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu, navodi se da Srpska, strana potpisnica Opšteg okvirnog sporazuma o miru u BiH (Dejtonski sporazum) i aneksa koji su njegov sastavni dio, 15. Izvještaj dostavlja s ciljem da pomogne Savjetu bezbjednosti UN u predstojećoj debati o BiH.