latinica  ћирилица
29/04/2016 |  12:54 | Autor: SRNA

Sirijska vojska planira ofanzivu na Raku i Deir al Zor

Sirijska vojska, uz podršku ruske avijacije, planira ofanzivu na Raku, koji važi za glavni grad Islamske države, i Deir al Zor, veliko islamističko uporište, saopštio je danas ruski ambasador u UN Aleksej Borodavkin.
Raka, Sirija (foto: Expressen) -
Raka, Sirija (foto: Expressen)

Borodavkin, koji je stalni predstavnik Rusije u drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi, izjavio je da je neophodno nastaviti borbu protiv Islamske države i drugih terorističkih grupa, kao što je Nusra front.

- To je ono što sirijska vojska radi, uz podršku ruskog vazduhoplovstva. Kao rezultat ovih akcija, sirijska vojska vratila je Palmiru i sada planira da pokrene ofanzivu na Deir al Zor i Raku. U Alepu i nekoliko drugih mjesta vode se borbe protiv grupa kao što je Nusra front - izjavio je Borodavkin za RIA "Novosti".

Deir al Zor se nalazi na sjeveroistoku Sirije i već mjesecima je pod kontrolom islamista. Ovaj grad predstavlja važno terorističko uporište, zbog brojnih naftnih polja koja se nalaze u njegovoj blizini.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je u januaru da je na ovom, strateški važnom području, raspoređeno 2.000 boraca Islamske države.