latinica  ћирилица
30/04/2016 |  10:03 | Autor: TANЈUG

Adidasu skočila prodaja 22 odsto

Njemački proizvođac sportske odjeće i opreme, Adidas, zabilježio je rast prodaje od 22 odsto u prvom kvartalu tekuće godine.
"Adidas" - Foto: Getty Images
"Adidas"Foto: Getty Images

Kompanija je podigla prognozu poslovnih rezultata za cijelu 2016. godinu po drugi put u manje od tri mjeseca uoči junskog Evropskog šampionata u fudbalu.

Prihod od prodaje je u posmatranom tromjesečju, prilagođen efektima deviznog kursa, dostigao 4,8 milijardi evra (5,4 milijardi dolara), prenosi agencija Frans pres.

Operativni profit je skočio 35 procenata na 490 miliona evra, a neto dobit je povećana za 38 odsto na 350 miliona evra, saopštio je Adidas, dodajući da će detaljan izvještaj o rezultatima svog prvog tromjesečja objaviti 4. maja.

Kompanija, koja će promjeniti generalnog direktora kasnije ove godine, navela je u saopštenju da je "u svijetlu snažnog uzleta njenog brenda, koji se ogleda u boljim poslovnim rezultatima od očekivanih, grupa podigla i prognoze svojih finansijskih izgleda za cijelu 2016.".

"Uprava sada predviđa rast prodaje po stopi od oko 15 odsto u 2016", kada se u obzir uzmu efekti promjena valutnih kurseva. Adidas je prethodno računao na rast između 10 i 12 odsto, navodi se u saopštenju.

Kao rezultat toga, grupa takođe očekuje da će se neto prihod iz poslovanja povećati između 15 i 18 odsto, u odnosu na ranije prognoziranih 10 do 12 procenata.

Neposredno po objavi saopštenja, akcije Adidasa su postale dobitnik dana na Frankfurtskoj berzi, uzletevši za više od 9,0 procenata, navodi francuska agencija.