latinica  ћирилица
30/04/2016 |  16:47 ⇒ 22:10 | Autor: Agencije

Bagdad- Demonstranti opljačkali parlament (FOTO)

Nekoliko hiljada demonstranata upalo je danas u dobro utvrđenu Zelenu zonu u Bagdadu, u kojoj se nalaze najvažnije vladine institucije i strane ambasade, a nekoliko njih opljačkalo je zgradu parlamenta nakon što poslanici nisu glasali za novi kabinet ministara, prenosi AFP.

Demonstranti u Iraku, od kojih su većina pristalice šiitskog muslimanskog sveštenika Muktade al Sadra, počeli su da napuštaju zgradu parlamenta, u koju su upali ranije danas, javio je fotofraf AFP-a.

Pripadnici grupe Saraja al Salam naredili su demonstrantima da napuste kompleks, šest sati nakon što su upali u dobro utvrđenu Zelenu zonu.

Iračke bezbjednosne snage ranije danas su ispalile suzavac i metke u vazduh kako bi zaustavile dodatne pristalice šiitskog muslimanskog sveštenika da uđu u Zelenu zonu. Specijalne jedinice i predsjednička garda pokušale su da onemoguće demonstrante da pređu most u blizini američke ambasade.

Mogerini osudila proteste i upad u irački parlament

Visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini izjavila je da upad demonstranata u irački parlament i nasilni protesti u Bagdadu rizikuju da dodatno destabilizuju već "napetu situaciju".

- Izgleda kao namjerno narušavanje demokratskog procesa. Brz povratak reda je u interesu iračkog naroda, koji predugo pati zbog nedostatka stabilnosti u svojoj zemlji, a u interesu je i cijelog regiona, suočenog sa brojnim prijetnjama - rekla je ona.

Mogerini je dodala da je Brisel podržao napore iračkog premijera Hajder al-Abadija da se riješi "političkog zastoja" i pozvala poslanike i javnost da ih podrže, a ne ometaju.

U Bagdadu je proglašeno vanredno stanje nakon što je više stotina demonstranata upalo u irački parlament, nezadovoljni jer poslanici nisu izglasali novu vladu.

Novinar francuske agencije navodi da je hiljade ogorčenih demonstranata ušlo u zabranjenu zonu, od kojih je nekoliko njih počelo da pljačka zgradu parlamenta. Prema riječima očevidaca, više stotina pristalica šiitskog muslimanskog sveštenika Muktada el Sadra upalo je u Zelenu zonu, a pojedini su ušli i u zgradu parlamenta.

Demonstranti, koji su se okupili ispred dobro utvrđene zone, prešli su most na rijeci Tigar uzvikujući:"Bježite, kukavice!", misleći na poslanike koji su napuštali zgradu parlamenta.

Prema informacijama televizije Al DŽazira, među poslanicima ima i povrijeđenih.

Demonstranti ušli u Zelenu zonu u Bagdadu (FOTO:© AFP 2016/ HAIDAR MOHAMMED ALI)

UN i četiri zapadne ambasade, koje su smještene unutar Zelene zone, saopštile su da su kompleksi zatvoreni za javnost, čime su negirani izvještaji lokalnih medija da je osoblje evakuisano.

Sadrove pristalice, čiji borci kontrolišu dijelove Bagdada i pomagali su u odbrani prestonice od Islamske države protestvuju već nekoliko sedmica, čime su odgovorili na poziv svog lidera da izlože pritisku premijera Hajdera al Abadija da ispuni obećanja o reformi Vlade.

Političke partije pružaju otpor Abadijevim naporima da zamijeni nekoliko ministara sa tehnokratama radi borbe protiv korupcije.