latinica  ћирилица
01/05/2016 |  14:06 | Autor: TANЈUG

Ko širi krila iznad Kine? "Istern daje" 10 mlrd dolara

Јedan od najvećih kineskih avio-prevoznika, Kina Istern erlajnz, najavio je kupovinu novih aviona za 10 milijardi dolara.
Avion - Foto: RTRS
AvionFoto: RTRS

Rasplamsava se utakmica za udio na vazuhoplovnom tržištu druge najveće ekonomije svijeta, a porudžbine će podijeliti između evropskog proizvođača Erbasa i američkog Boinga.

Kompanija je navela, u saopštenju objavljenom na Honkoškoj berzi, da će lavovski dio narudžbina, od skoro 6 milijardi dolara, biti za 20 aviona Erbas A350, prenosi francuska agencija Frans pres.

Prema saopštenju, Ister erlajnz će takođe potrošiti blizu 4 milijarde dolara na kupovinu 15 Boingovih letjelica 787-9 Drimlajners.

Američki i evropski proizvođač aviona, dva ljuta rivala na avio-tržištu, vode žestoku bitku za narudžbine u Kini, koja će, prema prognozama, imati 1,7 milijardi putnika u vazdušnom saobraćaju do 2034. godine, i postati najveće tržište u civilnom avio-saobraćaju u naredne dvije decenije.

"Kina Istern", sa sjedištem u Šangaju, jedna je od tri vodeće kineske avio-kompanije, koja posluje sa 560 aviona i prevozi oko 100 miliona putnika godišnje, navodi francuska agencija.