latinica  ћирилица
01/05/2016 |  16:53 ⇒ 17:08 | Autor: Agencije

Vaskršnje liturgije u hramovima u FBiH

Svečanu vaskršnju liturgiju jutros je u crkvi Uspenija Presvete Bogorodice u Tuzli, uz sasluženje svešenstva Zvorničko-tuzlanske eparhije, predvodio episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom.
Vaskrs u Tuzli(Foto: Avaz - A. Bajrić) -
Vaskrs u Tuzli(Foto: Avaz - A. Bajrić)

Nakon liturgije pročitana je poslanice patrijaha Srpske pravoslavne crkve Irineja, koji je sa episkopima čestitao Vaskrs svim vjernicima, nakon čega se mnogobrojnim vjernicima, obratio i vladika Hrizostom

- Danas je i praznik slobode, jer Hristos oslobodi sve sužnje, sve zatočene, sve one koji su patili i bili bilo kakvim grijehom zarobljeni, praznik svjetlosti, praznik velike radosti i treba da se radujemo. Danas su naša srca ispunjena radosti, odgnajmo iz njih bol, žalost i nevolje koje imamo svakodnevno. Neka se danas radost useli u sve vaše domove, u vaš grad, u našu državu, da nam bude sve ljepše i bolje nego juče, i da tako sa Hristom krenemo naprijed. Radujem se da sam danas sa vama ovdje u katedralnom hramu u Tuzli i neka vam bude srećno i blagoslovljeno – poručio je vladika Hrizostom.

Brojnim okupljenim vjernicima, ali i onim iz drugih konfesija koji su se našli u krugu crkve podijeljena su vaskršnja jaja.

U Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu vaskršnju liturgiju služio je rektor fočanske Bogoslovije Svetog Petra Dabrobosanskog, arhimandrit Lazar Lazarević.

Arhimandrit Lazarević služio je po blagoslovu episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija, koji je i administratora Mitropolije dabrobosanske. U vaskršnjoj poslanici, koju je u Sabornoj crkvi pročitao starješina Saborne crkve Vladimir Stupar, podsjetio je da je Hristos ustao iz mrtvih i postao Prvenac od usnulih, te "i mi koji umiremo u Adamu, bivamo oživljeni u Hristu, postajući nova tvar".

Pozvao je na uzajamnio opraštanje i poručio da se bez praštanja "ne može primiti svjetlost Uskrsnuća".

Vaskršnje liturgije služene su u svim hramovima Mitropolije dabrobosanske.