latinica  ћирилица
03/05/2016 |  07:50 ⇒ 08:05 | Autor: SRNA

Gacko: Povećana emisija prašine

Iz dimnjaka Termoelektrane Gacko već nekoliko dana izlazi tamni, gusti dim koji se, u zavisnosti od pravca vjetra, naizmjenično širi na okolna mjesta i iznad grada.
TE Gacko - Foto: SRNA
TE GackoFoto: SRNA

Izvršni direktor za proizvodnju električne energije i razvoj Termoelektrane Borivoje Vujičić potvrdio je da je u posljednjih pet dana, nakon završenog redovnog godišnjeg remonta ovog giganta, povećana emisija prašine u atmosferu.

- Uzrok je veća specifična težina pepela od prethodnog. Za stabilizaciju je neophodan bio period podešavanja - istakao je Vujičić i dodao da su preduzete sve mjere i raspoloživi resursi da se što prije zaustavi povećana emisija prašine.

On je istakao da su juče u popodnevnim časovima uspjeli staviti u funkciju glavna polja elektrofiltera, te da se podešavanje sistema neprestano radi.

- Tehnološko rješenje pneumatskog sistema je finske tehnologije. Za detaljnija podešavanja sofvterskog programa neophodna je pomoć njihovih stručnjaka - kaže Vujičić.

Stanovnici sela oko Termolektrane žale se da im je prašina prekrila livade koje su dobile prve cvjetove i gdje stoku vode na ispašu, te povrtnjake, kao i da je osjetan neprijatan miris.