latinica  ћирилица
03/05/2016 |  10:56 ⇒ 21:24 | Autor: RTRS

Porodice zatvorenih Srba traže njihov premještaj u Srpsku (VIDEO)

Predstavnici porodica Srba koji kaznu za ratni zločin služe u KPZ Zenica razgovarali su sa ministrom pravde Republike Srpske Antonom Kasipovićem.
Kasipović sa porodicama napadnutih Srba u Zenici - Foto: RTRS
Kasipović sa porodicama napadnutih Srba u ZeniciFoto: RTRS

Kasipović je informisao Željku Zorić i Snežanu Bajić, supruge osuđenih lica koja kaznu zatvora služe u KPZ Zenica, o izvještaju nastalom kao rezultat današnjeg kontinuiranog kontakta sa ministrom pravde FBiH, Matom Јozićem, te rukovodstvom u KPZ Zenica.

- Ministar pravde Federacije BiH Mato Јozić i zamjenik direktora KPZ Zenica Ivica Dujmović su me uvjerili da su preduzete sve neophodne mjere da bi se osuđena lica zaštitila i obezbijedila od daljnjih mogućih napada - rekao je Kasipović.

On je naveo da je u toku priprema kompletnog izvještaja u vezi sa ovim nemilim događajem.

- Prema informacijama koje sam dobio, nadležni pravosudni organi obavljaju potrebne radnje i postupke u vezi sa ovim, nemilim događajem. Rečeno mi je da je u najboljem redu obavljena vjerska služba povodom Vaskrsa - rekao je Kasipović.

On je poručio da će dalje ostati u kontinuiranom kontaktu sa ministrom pravde FBiH, Matom Јozićem, rukovodstvom u KPZ Zenica te porodicama osuđenih lica koja kaznu zatvora služe u KPZ Zenica.

- Ministarstvo pravde u Vladi Republike Srpske i dalje insistira na potpisivanju memoranduma u vezi sa izvršenjem kazne zatvora i nadam se da bismo uskoro mogli doći do kvalitetnijeg dogovora, prema kojem bi osuđena lica, koja osude sudovi u Republici Srpskoj ili kantonalni sudovi, bila u mogućnosti da izdržavaju kaznu zatvora prema mjestu svog prebivališta - rekao je Kasipović i dodao da će resorno ministarstvo, do postizanja konačnog dogovora, insistirati na profesionalnom i humanom odnosu u kojem svakoj osobi, prije svega, mora biti garantovana bezbjednost.

Porodice osuđenih Srba zahtijevaju da zatvorenici srpske nacionalnosti dobiju mogućnost da budu premješteni u neku od kazneno-popravnih ustanova u Republici Srpskoj.

Posljednji događaj, kažu koji se desio na Vaskrs, gdje su u zeničkoj pritvorskoj ćeliji pretučena trojica zatvorenika srpske nacionalnosti samo je jedan u nizu sličnih.

Podsjećaju da su i ranije upozoravali na nehuman odnos zatvorenika Bošnjaka, ali i čuvara prema zatvorenim Srbima. 

Ombudsman za ljudska prava BiH Ljubinko Mitrović, izjavio je da će ova instuitucija otvoriti o događajima u Zeničkom KPZ-u.

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona nastavlja istragu o ovom događaju.