latinica  ћирилица
03/05/2016 |  11:29 | Autor: SRNA

Putin poklanja zemlju Rusima

Predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se državljanima Rusije daje pravo da koriste po jedan hektar državne zemlje u Dalekoistočnom federalnom okrugu.
Vladimir Putin (Foto: Sputnik) -
Vladimir Putin (Foto: Sputnik)

Državljani Rusije na taj način stiču pravo da besplatno koriste hektar zemlje u Јakutiji, u Kamčatskom, Primorskom i Habarovskom kraju, te u Amurskoj, Magadanskoj i Sahalinskoj oblasti.

Pravo na hektar može se ostvariti i u Јevrejskoj autonomnoj oblasti i Čukotskom autonomnom okrugu.

Zemlja, na koju "treće osobe" nemaju prava, ponuđena je na korišćenje na pet godina.

Ako se korisnik te zemlje pokaže uspješnim, biće mu dozvoljeno da je nakon pet godina iznajmi ili otkupi. Ako zemlja ne bude korišćena - biće oduzeta.

Korisnik se može baviti bilo kojom vrstom legalne djelatnosti, a dužan je da nakon godine dana obavijesti ovlašćene organe o tome koju je djelatnost izabrao, te da kroz tri godine podnese deklaraciju o korišćenju.

Prva faza podjele dalekoističnih hektara počeće 1. juna i trajaće do 1. februara 2017. godine.

Državno zemljište na Dalekom istoku obuhvata 614 miliona hektara tla pogodnog za poljoprivredu, lov, šumarstvo i preduzetništvo.

Namjera vlasti jeste da što više nasele to područje Rusije, unutar koga su smješteni neki od najvažnijih energetskih resursa i drugih prirodnih bogatstava, napominju ruski portali.