latinica  ћирилица
03/05/2016 |  11:44 ⇒ 11:50 | Autor: Blic

Planetom je odzvanjalo "Lester!"

Činjenica da je "mali" Lester uspio da dovrši svoju senzaciju i osvoji englesku Premijer ligu izazvala je pravu lavinu sjajnih poruka na internetu.

Podsjetimo, dva kola prije kraja prvenstva Lester ima sedam bodova više od Totenhema, koji je u gradskom derbiju prokockao dva gola prednosti i, poslije 2:2 na terenu Čelsija, ostao bez matematičkih mogućnosti da prestigne lidera.

Lester je do titule odveo magični italijanski strateg Klaudio Ranijeri, koji je prije 12 godina vodio upravo Čelsi, odakle je otpušten uz komentar gazde Romana Abramoviča, da nikada neće osvojiti ligu. Ironija sudbine? Upravo će u posljednjem kolu, na gostovanju Čelsiju, biti organizovan svečani špalir za Ranijerija i njegove junake.

U Engleskoj, a i širom svijeta, mnogi navijaju za Arsenal i Liverpul. Ali, i mnogi vole da se šale na njihov račun, jer odavno nisu bili prvaci. Tako se od posljednje Arsenalove titule (2004.) desilo da je Lester ispao iz Premijer lige, ispao potom u treću ligu, pa ju je potom osvojo, kao i drugu ligu, tzv. Čempionšip, a onda i - Premijer ligu.

A otkako je Liverpul posljednji put bio prvak, 1990, Piter Šmajhel je potpisao za Mančester Јunajted, osvojio pet titula sa njim otišao u penziju, dobio sina, a taj sin, Kasper Šmajhel, sada je kao golman Lestera osvojio Premijer ligu.

Bilo je poslije Lesterove titule i onih koji su se bavili malo jednostavnijim matematičkim zaključcima: U posljednjih osam godina po jedan šampionat osvojili su Real Madrid i Lester.

Ipak, izdvajaju se i neke duhovite poruke. Na primjer ova je upućena svima koji su ikada igrali "Fudbal menadžer", pa sa nekim malim, a omiljenim timom pokušali da na kompjuteru oforme tim i naprave taktiku za nestvarna dostignuća: Klaudio Ranijeri, jedini čovjek koji je u realnom životu završio igricu "Fudbal menadžer".

Uz podatke da je Mančester Јunajted za dvije godine potrošio više novca na pojačanja nego Lester u svojoj 132 godine dugoj istoriji...

Dobar dio čestitki došao je iz Italije, jer je Klaudio Ranijeri - Italijan, pa su tako Lesteru čestitali i Karlo Anćeloti, klub Јuventus, Roberto Manćini, te  klub Roma, koja je "lisicama iz Lestera" poslala pozdrav "od vukova iz Rima".

Međutim, potkrala se i jedna omaška, pa je tako američki medijski gigant ESPN javio putem svog TV kanala da je prvak - Totenhem. Ne treba im zamjeriti, Amerika je preko okeana, pa nije najbolje "obaviještena".