latinica  ћирилица
03/05/2016 |  12:53 ⇒ 13:19 | Autor: TANЈUG

UEFA: Bez amandmana za prijem zemalja koje nisu u UN

Prijedlog novog amandmana za izmjenu statuta da prijem u UEFA dobiju zemlje koje nisu u Ujedinjenim nacijama nije prošao, što smanjuje šanse za prijem samoroglašenog Kosova.
UEFA    (Foto:uefa.org) -
UEFA (Foto:uefa.org)

Članice UEFA su na tajnom glasanju na Kongresu UEFA u Budimpešti odbile prijedlog za koji je bila potrebna dvotrećinska većina od 54 glasa, odnosno 36.

Prijedlog Švajcarske nije prošao za samo tri glasa, ali bez obzira na to glasaće se o prijemu samoproglašenog Kosova.

Karadžić: Zajedno da branimo fudbal od politike

Predsjednik Fudbalskog saveza Srbije Tomislav Karadžić rekao je da je zahtjev samoproglašenog Kosova za članstvo u UEFA uplitanje politike u sport.

- Bojim se da su ozbiljno uzdrmani temelji zbog kojih je fudbal danas u svijetu to što jeste, mnogo više od sporta. Zato sam uvjeren da u ovom trenutku, kao predsjednik FS Srbije, ovdje ne branim samo i isključivo suverenitet i teritorijalni integritet moje zemlje od fudbala, već u isto vrijeme branim fudbal od politike - iznio je izlaganje Karadžić, uoči početka glasanja o prijemu Kosova.

On je naglasio da FSS nikada neće podržati slične presedane, koji sutra mogu da se dese i drugim članicama UEFA.

- Naravno da FS Srbije nije protiv da se fudbal, uključujući i internacionalni nivo, igra na svim dijelovima našeg kontinenta i da mladi fudbaleri imaju priliku da svoju vještinu i znanje uporede sa sportistima iz drugih zemalja. Međutim, kao i uvijek do sada, dosljedno, protiv smo da savez koji formalno ne ispunjava uslove za prijem i članstvo, bude punopravni clan evropske fudbalske organizacije.

On je naglasio da fudbal ne smije da prekraja granice bilo koje države, i da bi upravo primanje samoproglašene države Kosovo u UEFA to značilo.

- Fudbal ne smeij da pređe liniju i da kroji i prekraja granice bilo koje države. A primanje samoproglašene države Kosovo pod okrilje UEFA bi upravo to značilo. Pred očima svijeta politika bi na najgrublji mogući način zloupotrijebila fudbal - rekao je Karadžić i podsjetio su Ujedinjene nacije nedavno odbile i prijem samoproglašenog Kosova u UNESKO.

- Јoš od 2012. godine FSS se svim legalnim pravnim sredstvima snažno protivio i borio protiv ideje da se ovo pitanje uopšte nađe pred članovima najvažnijih tijela, a na tom putu naše velike borbe uvijek smo imali podršku UEFA i FIFA. I na tome smo zahvalni. Podsjetiću vas i na veoma važnu činjenicu, a to je da takozvana drzava Kosovo nije član Ujedinjenih nacija, kao i da je nedavno odbijen i njen prijem u UNESKO.

Karadžić je dodao da za prijem samoproglašenog Kosova u UEFA postoje veliki proceduralni i pravni nedostaci.

- U razmatranju čitavog slučaja treba imati u vidu da je Kosovo i Metohija shodno važećoj i obavezujućoj Rezoluciji Saveza bezbjednosti UN 1244, deo Republike Srbije pod upravom Ujedinjenih nacija. I ako se 1992. godine poštovala Rezolucija Ujedinjenih nacija na osnovu koje je kasnije reprezentaciji Јugoslavije, bilo onemogućeno da učestvuje na EP u Švedskoj, zašto bi se danas "gluvo i slijepo" prelazilo preko Rezolucije Ujedinjenih nacija? Razmatranje ovog pitanja i eventualno zeleno svjetlo Fudbalskom savezu Kosova može da dovede do podjela među članstvom i da otvori put mnogim zahtjevima za prijem u članstvo UEF - naveo je Karadžić i podsjetio da sport ne vode političari.

- Moramo da uradimo sve da zaštitimo našu organizaciju i sam fudbal. Danas je ovdje pred vama politički, a ne fudbalski prijedlog. A, autonomija fudbala mora da bude garantovana uprkos svim političkim udarima. I zato se danas nalazimo pred velikim ispitom. Zato danas moramo da kažemo ne politici u fudbalu - zaključio je Karadžić.