latinica  ћирилица
03/05/2016 |  13:19 ⇒ 18:15 | Autor: RTS

Samoproglašeno Kosovo primljeno u članstvo UEFA

Delegati na Kongresu UEFA su sa 28 glasova "za" i 24 "protiv" primili samoproglašeno Kosovo u članstvo Evropske fudbalske unije.
UEFA    (Foto:uefa.org) -
UEFA (Foto:uefa.org)

Glasanju je prethodio neuspješan pokušaj promjene statuta, što je, nakratko, dovelo u pitanje prijem Kosova.

Članice UEFA su tajnim glasanjem odobrili prijem samoproglašenog Kosova u članstvo Evropske fudbalske unije. "Za"je glasalo 28 delegata, a 24 su bila "protiv".

Prethodno delegati su, tajnim glasanjem, na Kongresu vladajućeg evropskog fudbalskog tijela u Budimpešti odbile prijedlog da se promijeni član 5, tačka 1 statuta Uefe, koji omogućava prijem onim zemljama koje su priznate "od strane većeg dijela međunarodne zajednice na evropskom kontinentu". Bila je neophodna dvotrećinska većina od 54 glasa, odnosno 36.

Prijedlog Švajcarske nije prošao za samo tri glasa. Taj prijedlog podržala su 33 delagata, 20 je bilo protiv i jedan uzdržan. Za "Prolaz" samoproglašenom Kosovu je bila potrebna dvotrećinska većina, odnosno 36 glasova.

Vršilac dužnosti predsjednika Evropske fudbalske unije, Španac Anhel Viljar, rekao je da je pitanje prijema samoproglašenog Kosova u članstvo te organizacije veoma osjetljivo pitanje i najavio mogućnost "političkih posljedica".

Na 40. Kongresu UEFA 10. tačka dnevnog reda bio je prijem  samoproglašenog Kosova u članstvo. Ukupno je 38 vlada zemalja članica UEFA, od 54, priznalo nezavisnost samoproglašenog Kosova.