latinica  ћирилица
03/05/2016 |  13:33 ⇒ 13:47 | Autor: SRNA

Banjalučki planinari za Vaskrs na najvišem vrhu Balkana (FOTO)

Banjalučki planinari proveli su Vaskrs i 1. maj na najvišem vrhu Balkana - Musali.
Banjalučani za Vaskr na Musali - Foto: SRNA
Banjalučani za Vaskr na MusaliFoto: SRNA

Osvojiti najhladniju i najsuroviju planinu Balkana - Rilu, uoči najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, za planinare Planinarsko-alpinističkog kluba PAK/ "SAMIT" bio je uzvišen i duboko intiman čin.

Željeli su da se pomole Bogu na najvišoj tački Balkana. Simbolika je utoliko veća što Musala u prevodi znači - "prema Bogu".

Grupa ljubitelja planine i avanture krenula je iz Banjaluke ka Bugarskoj u četvrtak uveče.

Banjalučani za Vaskr na Musali (foto: Srna)

U Borovecu, polaznoj tački uspona, nije ih dočekalo najsjajnije vrijeme, ali jeste predsjednik Planinarskog kluba "Samokov" Marijana Ilieva, koja je planinarima iz Republike Srpske poželjela dobrodošlicu. Ilieva upravlja sa 12 planinarskih domova u Bugarskoj.

Devetnaest banjalučkih planinara sa kompletnom opremom, punih rančeva, po kiši i blatu krenuli su prema planinarskom domu "Hiža Musala", koji se nalazi na 2.389 metara nadmorske visine.

Poslije 12 sati vožnje i četiri sata hoda stigli su do doma odakle "puca" predivan pogleda na grandiozne grebene Rile, prošarane snijegom.

Većina planine Rila je zaštićena i proglašena nacionalnim parkom. Na planini postoji dvjestotinak ledničkih jezera i izvora vruće vode.

Planinarski domovi u Bugarskoj nisu na zavidnom nivou, opremljeni su ispod prosjeka, ali su hrana i piće prilično jeftini.

Predvođeni vodičima "SAMIT-a" Miroslavom Trivićem i Borisom Čikićem, banjalučki planinari su rano ujutro krenuli prema krajnjem cilju - Musali.

Banjalučani za Vaskr na Musali (foto: Srna)

Usput su prošli pored Ledenog jezera, najvišeg na Balkanu /2.709 metara/. Uprkos klizavoj stazi i magli, uz pomoć sajli na željeznim stupovima, prusika i karabinjere ekipa iz Banjaluke uspjela je stići do vrha Musale /2.925 metara/.

Prosječna godišnja temperatura na Musali je minus tri, što je čini najhladnijim mjestom na Balkanu.

Za većinu učesnika to je bio najveći planinarski poduhvat, a za dva člana "SAMIT-a" Miroslava Trivića i Dijanu Vrhovac tek priprema za predstojeći vanredni alpinistički i sportski izazov - osvajanje krova Evrope Elbrusa na Kavkazu /5.642 metra/.

Umorni i zadovoljni planinari krenuli su zatim prema polaznoj tački Borovecu, ispraćeni kišom, koja nije pokvarila veličanstven doživljaj Banjalučana na Rili.

U ponoć su u manastiru Ivana Rilskog, najvećem i najznačajnijem pravoslavnom manastiru u Bugarskoj, prisustvovali Vaskršnjoj liturgiji, a ujutro su obišli grandiozan manastirski kompleks koji plijeni svojom ljepotom, harmonijom i jednostavnošću.

Banjalučani za Vaskr na Musali (foto: Srna)

Vaskrs u Bugarskoj, u najpoznatijem manastiru, uz sunčano vrijeme bio je poseban doživljaj za planinare iz Banjaluke.

Smiraj i čudesnu iscjeljujuću energiju osjetili su, kažu, na svakom koraku ovog svetog hrama, koji godišnje posjeti na stotine hiljada turista.

Naredna stanica bila je suncem okupana Sofija, u kojoj dominira zlatna statua Svete Sofije u crnoj haljini, koja je, sa postoljem, visoka 30 metara.

Ekipa je obišla i Hram Aleksandra Nevskog - najveličanstveniju građevinu u glavnom gradu Bugarske, zatim raskošnu Crkvu Svetog Nikolaja Čudotvorca, Crkvu Svete Nedjelje, Narodno pozorište "Ivan Vazov".

Nije izostala ni kupovina suvenira u Vitoša bulevaru, glavnom šetalištu.

Tako je okončana trodnevna avantura "Samitovaca", a foto-aparati prepuni fotografija svjedoče o sadržajnom i dobro isplaniranom putovanju, koje je na dobar način spojilo planinu i civilizaciju.

Kako vole da kažu alpinisti kada se vrate u svoj grad - "perspektiva nakon planine je uvijek dublja i šira".