latinica  ћирилица
03/05/2016 |  14:37 ⇒ 17:39 | Autor: SRNA

Karadžić: UEFA svojim činom otvara Pandorinu kutiju

Fudbalski savez Kosova primljen je u članstvo Evropske fudbalske unije-UEFA.
 - Foto: FONET
Foto: FONET

Predsjednik FSS Tomislav Karadžić smatra da je ovo politička odluka i da UEFA ovim činom otvara Pandorinu kutiju.

"Fudbal je danas poražen, fudbal se našao u raljama politike i ovo je potez UEFA koji može da ima nesagledive posledice po fudbal", rekao je Karadžić, objavljeno je na sajtu FSS.

Napominjući da je FSS dugo odolijevao političkim pritiscima i napadima mnogih evropskih saveza da se Fudbalski savez samoproglašenog Kosova primi u članstvo UEFA, Karadžić je dodao da je UEFA na kraju poklekla.

"Mnoge delegacije tih zemalja su nam se izvinjavale i govorile da moraju da slede uputstva političara", rekao je on, navodeći da je FSS u neravnopravnoj borbi uspio da spriječi promjenu Statuta UEFA.

Time je FSS-u omogućeno da nastavi svoju borbu, istakao je Karadžić, napominjući da nije tajna da su mnogi delegati bili pod pritiskom svojih vlada i jednostavno su morali da slijede političke odluke.

"Ovo je tužan dan za fudbal i UEFA, jer su ovim činom uzdrmani temelji organizacije koja nije smela da poklekne pred političkim pritiscima", ponovio je Karadžić.

On je dodao da se sada postavljaju pitanja - kako će reagovati one zemlje koje nisu priznale samoproglašenu državu, kako organizovati utakmice, po kojem protokolu, sa kojim obilježjima.

"Fudbal je danas izgubio, porazila ga je politika. Zloupotrebila i nanela mu udarac koji može da ostavi trajne i nesagledive posledice za ovu igru, kao i samu organizaciju", istakao je Karadžić.

Odluka o prijemu kosovskog saveza znači da će klubovi i reprezentacija moći da igraju zvanične utakmice u evropskim takmičenjima.

Osim toga, kosovskom savezu otvoren je put za članstvo u FIFA i naknadno mjesto u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine.