latinica  ћирилица
03/05/2016 |  17:37 ⇒ 21:26 | Autor: RTRS

Karadžić za RTRS: Tužićemo UEFA-u zbog prijema samoproglašenog Kosova (VIDEO)

Fudbalski savez Srbije tužiće Evropsku fudbalsku Federaciju međunarodnom sudu u Lozani, nakon što je danas Izvršni odbor UEFA-e kršeći svoj Statut, u članstvo primio samoproglašeno Kosovo, rekao je za RTRS predsjednik Fudbalskog saveza Srbije, Tomislav Karadžić.
Tomislav Karadžić (FOTO: www.uzivofudbal.com) -
Tomislav Karadžić (FOTO: www.uzivofudbal.com)

"Ova odluka je zaista presedan, jer je prvi put jedna teritorija koja nije član Ujedinjenih nacija postala član UEFA, kaže Karadžić.

"Moram da kažem da je ova odluka donesena sa jednim glasom koji je prevagnuo. Da su imali manje od 27 glasova, ova odluka ne bi mogla biti donesena na ovom sastanku. Naša borba ne smije stati ovdje, mi smo uspjeli da učinimo sve da glasanje bude tajno, kako se ne bi mijenjao član Statuta UEFA po kojem Kosovo može biti uključeno u evropska takmičenja. Nama sada predstoji sudski proces, u Lozani, sa UEFA-om, zbog pogrešnog tumačenja Statuta UEFA i nepricipijalnih prijedloga koje je Pravna komisija UEFA dala", rekao je predsjednik Fudbalskog saveza Srbije.

Karadžić dodaje da nema saznanja kako su glasali predstavnici pojedinih fudbalskih saveza, prije svega onih iz regiona.

"Mislimo da smo imali korektne razgovore i podršku ljudi iz našeg regiona. Međutim, glasanje je bilo tajno i ne bih špekulisao ko je na koji način glasao. Mi smo imali 24 glasa u našu korist, dva su bila nevažeća, ali je bitno da je 10 fudbalskih federacija iz država koje su priznale Kosovo nama dalo podršku. To je, prema mom mišljenju, veliki uspjeh u ovim vremenima", izjavio je Karadžić.

Navodi da iako je dugo u fudbalu ne sjeća se ovakve podjele na nivou Izvršnog komiteta Evropske ili Svjetske fudbalske federacije.

"Praktično pola Evrope je zabrinuto, jer taj problem može da zakuca i na njihova vrata. Svi su toga svjesni, i vidio sam na izlasku iz kongresne sale zabrinutost na licima nekih predsjednika fudbalskih saveza. Oni imaju slične probleme u svojim zemljama, tako da je ovo neka vrsta Pandorine kutije, a neće proći mnogo vremena prije nego što se ona otvori, a mnogi drugi fudbalski savezi imaće ovakve ili slične probleme", zaključio je Tomislav Karadžić.