latinica  ћирилица
04/05/2016 |  10:28 | Autor: TANЈUG

Austrijanci skeptični prema muslimanima

Austrijanci su skeptični prema muslimanima, pokazuje danas objavljeno istraživanje Integracionog fonda Austrije (OeIF).

Većina Austrijanaca smatra da, kada je riječ o izbjeglicama, problem predstavlja što oni ne pokazuju poštovanje i spremni su na nasilje prema ženama.

S tim u vezi je 77 odsto Austrijanaca ocijenilo da izbjeglice prikazuju premalo poštovanja prema ženama i da su spremni na nasilje prema ljepšem polu.

Takođe većina Austrijanaca strahuje od napada na položaj žene u društvu.

Istraživanje je pokazalo da stanovništvo Austrije želi strožije vezivanje socijalnih usluga za spremnost na integraciju izbejglica.

Tako 63 odsto Austrijanaca podržava zahtjev Narodne partije (OVP) za ograničenje pomoći države za porodice sa više djece na maksimalno 1.500 evra mjesečno.

S tim u vezi 61 odsto tvrdi da izbjeglice radije žive od socijalne pomoći nego od rada, a gotovo isti broj tvrdi da nisu spremni na integraciju.

Inače Austrijanci ocjenjuju da suživot sa migrantima, uopšteno, dobro funkcioniše, ali kada je riječ o muslimanima to tvrdi svega 32 odsto.

Čak 56 odsto ocjenjuje suživot sa muslimanima negativno, a posebno kritički su muškarci mlađi od 30 godina sa nižim nivoom obrazovanja.