latinica  ћирилица
04/05/2016 |  11:57 ⇒ 12:13 | Autor: TANЈUG

Hrvatska izbacila pečat iz upotrebe

Prijedlog reformi hrvatske vlade predviđa izbacivanje iz upotrebe pečat, koji je premijer Tihomir Orešković nazvao "reliktom prošlosti", a što bi u budućnosti trebalo da doprinese smanjenju administrativnih barijera.
Pečat - Foto: ilustracija
PečatFoto: ilustracija

Ministar privrede Tomislav Panenić je ocijenio da bi ta mjera, koja je sastvni dio reformskog paketa, trebalo da rezultira i višestrukim uštedama u javnom i privatnom sektoru u procedurama koje zahtijevaju upotrebu pečata.

Mjerenjem Standard Kost Modelom u sklopu Akcijskog plana za smanjenje administrativnog opterećenja privrede, izračunato je administrativno rasterećenje od gotovo šest miliona kuna na primjeru ukidanja pečata u procesu pokretanja poslovanja.

Orešković je podsjetio i da, prema podacima iz izvještaja Duing biznis Svjetske banke, u postupku pokretanja poslovanja od svih članica Evropske unije pečat uz Hrvatsku upotrebljavaju još samo Irska i Grčka.

Njegovo ukidanje, istaknuo je, biće pozitivan signal, a svima koji ga posjeduju poručio je da ga "mogu sačuvati za uspomenu".

Istovremeno je osnovana radna grupa za praćenje provođenja mjere ukidanja pečata.