latinica  ћирилица
04/05/2016 |  12:26 ⇒ 12:32 | Autor: sputniknews.com

Kanada: Panika zbog požara, 80.000 ljudi bježi iz grada (VIDEO)

Cjelokupno stanovništvo kanadskog industrijskog grada Fort Mek Mareja u oblasti Alberta evakuisano je zbog velikog prerijskog požara, mnoge kuće su uništene, a vjetar je rasuo pepeo po ulicama.
Kanada: Požar - Foto: Screenshot
Kanada: PožarFoto: Screenshot

Više od 80.000 stanovnika evakuisano je iz svojih domova. Zbog masovne evakuacije stvorile su se velike gužve na glavnom auto-putu 63, koji je trenutno jedini izlaz iz grada.

Јak vjetar i visoke temperature dramatično pogoršavaju situaciju i to veoma brzo, te stanovnici imaju malo vremena za evakuaciju.

Guvernerka Alberte Rejčel Notli rekla je da se radi o najvećoj evakuaciji stanovništva u istoriji te oblasti i dodala da nadležni čine sve što je u njihovoj moći kako bi osigurali bezbejdnost građana.

- Razmatramo mogućnost vazdušne evakuacije stanovnika sa medicinskim problemima - rekla je Notli.

Lokalni zvaničnici upozoravaju da se vatrena stihija proširila na centar grada i evakuisanu bolnicu.

- Bolnica u kojoj sam rođen i u kojoj su moja djeca rođena je u plamenu. Moj dom u kojem sam živio 15 godina je uništen - rekao je jedan lokalni zvaničnik.

Agencija za vanredne situacije je saopštila da je u požaru izgorjelo više zgrada, ali nisu mogli da preciziraju koliko. Stotine vatrogasaca učestvuju u gašenju požara.

Alberta je industrijska oblast u kojoj se nalazi veliki broj naftnih postrojenja. Rezerve nafte u tom dijelu Kanade su treće po veličini na svijetu, odmah iza Saudijske Arabije i Venecuele.