latinica  ћирилица
04/05/2016 |  13:54 ⇒ 13:55 | Autor: SRNA

Stojaković: Ravnomjerno razvijati vatrogastvo u Srpskoj

Predsjednik Vatrogasnog saveza Republike Srpske Goran Stojaković rekao da je cilj ovog saveza ravnomjeran razvoj vatrogastva u Srpskoj, zbog čega je i jedinicima u malim sredinama sa nedostatkom finansijskih sredstava obezbijeđeno da dobiju određena vatrogasna sredstva.
Banja Luka: Vatrogasni savjet - pres - Foto: SRNA
Banja Luka: Vatrogasni savjet - presFoto: SRNA

On je na konferenciji za novinare u Banjaluci povodom 4. maja - Svjetskog dana vatrogasaca istakao da u posljednje tri godine Savez nastoji da svaka vatrogasna jedinica dobije novo vatrogasno vozilo, te da će taj trend biti nastavljen.

"Ove godine završićemo fazu u kojoj će svaka profesionalna jedinica imati novo vatrogasno vozilo. U narednih petnaestak dana očekuje se isporuka novih vozila u Brod, Derventu, Gradišku i Nevesinje", dodao je Stojaković.

Prema njegovim riječima, aktivnosti Saveza doprinijele su i smanjenju prosječne starosti vozila, te sada postoje jedinice u kojima je skoro sav vozni park mlađi od deset godina.

"Težićemo i dalje postizanju evropskih i svjetskih standarda, odnosno da profesionalni vatrogasci imaju opremu za rad starosti do deset godina. To je teško postići, ali nastojaćemo da to obezbijedimo", naglasio je Stojaković.

Stojaković je ocijenio zadovoljavajućim tehničku opremljenost vatrogasaca, iako bi se ona u narednih pet godina trebalo da značajno poboljša, jer će biti nabavljeno stotinu vozila.

"Moramo se osposobljavati i za poplave, zemljotrese i druge elementarne nepogode, iako to nije naša osnovna djelatnost", dodao je Stojaković.

On je naveo da su u protekloj godini vatrogasci u Srpskoj imali 7.454 intervencije, od čega je 5.676 požara čiji je najčešći uzrok ljudski faktor, 272 saobraćajne nesreće u kojima su reagovali vatrogasci, i 1.551 tehničku intervenciju.

"Preventivni rad Saveza i aktivnosti u školama doprinijeli su podizanju svijesti građana i djece o opasnostima od požara, koji ne donosi samo materijalnu štetu, već i odnosi živote", istakao je Stojaković.

Stojaković je podsjetio da je Savez od januara ove godine udruženje od posebnog značaja za Republiku Srpsku, ističući da je u protekle tri godine dosta urađeno i na njegovoj unutrašnjoj organizaciji.

On smatra da ukoliko postoji uređen sistem koji pokriva i normativu i legislativu, može se očekivati da zaštita i spasavanje maksimalno funkcionišu u interesu građana.

Stojaković je naglasio da je Savez pripremio amandmane na izmjene i dopune Zakona o zaštiti od požara koji će se ove godine naći pred poslanicima.

"Svi vatrogasci u Srpskoj uglavnom rade u istim uslovima, ali njihov dohodak zavisi od lokalnih zajednica, na čijem su budžetu, i razlika iznosi do 30 odsto", pojasnio je Stojaković.

On je dodao da u Srpskoj na 1.000 stanovnika ide jedan profesionalni vatrogasac, dok u EU od tri do šest.

U Srpskoj trenutno ima oko 1.250 vatrogasaca, od kojih je polovina profesionalnih.

Na konferenciji je upućen apel da se ne zloupotrebljava broj vatrogasaca - 123.