latinica  ћирилица
04/05/2016 |  15:51 ⇒ 17:21 | Autor: RTRS

Zlojutro: Donja Gradina najveće mjesto stradanja srpskog naroda

Načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro izjavio je danas da je Donja Gradina najveće mjesto stradanja srpskog naroda u istoriji i pozvao građane da u nedjelju, 8. maja, prisustvuju parastosu i pomenu žrtavama ustaškog zločina genocida u Donjoj Gradini i Јasenovcu.
Mile Zlojutro - Foto: RTRS
Mile ZlojutroFoto: RTRS

"Sistem ustaškog logora Јasenovac obuhvatao je i područje cijele naše opštine, a dovoljno je reći da je 54 odsto stanovništva Kozarske Dubice stradalo u Drugom svjetskom ratu, najvećim dijelom na zvjerski način su ubijeni u tom sistemu logora u kojem su stradali mahom Srbi, Јevreji, Romi i ljudi koji su drugačije mislili", rekao je Zlojutro novinarima.

Zlojutro smatra da je obaveza svakog pripadnika tih naroda, posebno Srba, da bar jednom godišnje obiđu to stratište i da je parastos najbolja prilika da to učine.

"Pozivam sve ljude, koji mogu, da u nedjelju dođu u Donju Gradinu, da se poklone sjenama mučenika, a to se posebno odnosi na građane Kozarske Dubice jer nema porodice u Kozarskoj Dubici koja nema bar nekog ko je postradao u Јasenovcu i sahranjen u Donjoj Gradini", naglasio je Zlojutro.

On je dodao da to mora ostati obaveza i budućih generacija jer se taj zločin ne može zaboraviti.

Parastos i pomen žrtvama ustaškog zločina genocida u Donjoj Gradini i Јasenovcu biće održan u nedjelju u Spomen-području Donja Gradina od 11.00 časova.

U subotu, 7. maja, u Domu kulture u Kozarskoj Dubici biće održana Memorijalna akademija pod nazivom "Dno", u izvođenju dramskog studija "Artist".