latinica  ћирилица
04/05/2016 |  16:13 ⇒ 16:14 | Autor: TANЈUG

EK uslovno predložila ukidanje viza Turskoj

Evropska komisija predložila je danas vladama država članica EU da ukinu vize turskim državljanima do kraja juna pod uslovom da Ankara ispuni svih 72 kriterijuma za viznu liberalizaciju, prenose agencije.
Viza (ilustracija) - Foto: FONET
Viza (ilustracija)Foto: FONET

Komesarka EU za konkurenciju Margaret Vestager objavila je na svom nalogu na Tviteru saopštenje EK u kojem se navodi da se predlaže liberalizacija viznog režima za građane Turske.

Komisija je, međutim, pronašla da Turska nije uspjela da ispuni svih 72 standarda za viznu liberalizaciju, među kojima su pitanje biometrijskih pasoša i poštovanja ljudskih prava, navodi AFP, prenosi Tanjug.

Potpredsjednik EK Frans Timermans precizirao je da Turska mora da ispuni još pet od 72 norme EU.

“Ovdje nema slobodne vožnje“, poručio je on novinarima i naglasio da će Ankara morati da ispuni standarde koje od nje zahtijevaju druge zemlje za viznu liberalizaciju, prenosi Rojters.

Timermans je dodao da Komisija predlaže izmjenu opšte regulative, koja se odnosi na viznu liberalizaciju, tako da se u nju uključi novi mehanizam, prema kojem bi vlade imale pravo da po kratkom postupku suspenduju to pravo ukoliko iskrsne neki problem.

On je istakao da će samo turski državljani sa biometrijskim pasošima moći da uđu u Šengen zonu bez vize.

“Turska je napravila impresivni napredak, naročito posljednjih nedjelja, u ispunjavanju standarda za program vizne liberalizacije“, ocijenio je Timermans dodajući da je preostalo još posla da se završi, ali da ukoliko Turska nastavi tim putem, može da ispuni preostale norme.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu u komentarima, objavljenim danas na televiziji, poručio je da “EU mora da se drži svojih obećanja“, prenio je AFP.

“Naši građani zaslužuju da putuju bez viza. Mi ćemo ispuniti tehničke poslove, uključujući pitanja pasoša, i voljeli bismo da vidimo to u izvještaju EK. Ako ima ikakvih nedostataka, mogu da budu prevaziđeni uz odlučnost Turske“, poručio je on.

Rojters ocjenjuje da je EK predložila ukidanje viza turskim državljanima u pokušaju da održi primjenu sporazuma o migracijama sa Turskom i podsjeća da taj potez zahtijeva odobrenje većine članica EU i Evropskog parlamenta.