latinica  ћирилица
04/05/2016 |  16:57 ⇒ 19:49 | Autor: RTRS

"Stazama Petra Kočića"

Stričići, rodno mjesto Petra Kočića, tokom godine je poprilično pusto. Kočićev zbor, je manifestacija koja okupi veliki broj ljudi, poštovalaca njegovog lika i djela.
Stazama Petra Kočića - Foto: RTRS
Stazama Petra KočićaFoto: RTRS

Iako do zbora ima još nekoliko mjeseci, Stričići su danas bili mjesto gdje su se okupili učenici Medicinske škole iz Banjaluke, koji već treću godinu realizuju projekat "Stazama Petra Kočića". 

Malobrojni su oni koje put odvede u Stričiće, odakle je Petar Kočić krenuo putevima književnika. Učenici Medicinske škole iz Banjaluke kroz rad u volonterskoj sekciji, trude se da Zmijanjski vez sačuvaju od zaborava.

"Ovo je nošnja 'Zmijanjski vez', radili su je učenici naše škole. Svaki od ovih radova je jedan rad naših učenika, a profesorica je sve to zajedno utkala", kaže učenica Јelena Dobraš.

"Ova omladina, tj. moji vršnjaci ne hitaju baš za tim stvarima koje su vrijedne - ono što nas čini, naše pismo, grb, ono što nosimo sa sobom", riječi su učenice Marije Đurić.

Oživljavajući lik i djelo našeg velikana, učenici zajedno s profesorkom Savkom Pantelić, jednom godišnje dolaze u Kočićevo rodno mjesto.

"Veoma je značajno jer 100 godina od upokojenja Petra Kočića i mi ovu godinu proglašavamo godinom Petra Kočića ispred naše škole, ali i ispred grada Banjaluka", rekla je profesorica u Medicinskoj školi Savka Pantelić.

Iako mnogo znaju i uče o Petru Kočiću, učenici osnovne škole u Stričićima svake godine budu domaćini onima koji krenu stazama ovog velikog pisca.

"Što se tiče znanja i očuvanja tradicije vezano za lik i djelo Petra Kočića, naši učenici itekako najviše pažnje posvećuju našem Petru Kočiću i svemu onome što je on radio i što je bio", kaže Dubravka Bosiljčić, vd direktora Osnovne škole "Petar Kočić" Stričići.

Čuvajući i oživljavajući prave vrijednosti našeg naroda, ova sekcija Medicinske škole dobila je podršku Turističke organizacije, jer je i ovo jedan od načina promocije turističkih potencijala Banjaluke.