latinica  ћирилица
04/05/2016 |  18:13 ⇒ 20:49 | Autor: RTRS

Politika umiješala prste u izmjene Pravilnika o cijenama lijekova (VIDEO)

Politika je umiješala prste i u izmjene Pravilnika o cijenama lijekova. Njegovo donošenje godišnje bi uštedjelo oko 112 miliona maraka u budžetima pacijenata, ali od toga još nema ništa.
Lijekovi - Foto: RTRS
LijekoviFoto: RTRS

BiH godinama je raj za farmaceutske kompanije, koje zbog neuređenog tržišta proizvoljno diktiraju cijene, i tako godinama zavlače ruku u džep građana, zbog čega su ih do sada ojadili za stotine miliona maraka. 

Pravilnik o cijenama lijekova BiH se mijenja, ali mimo zakona.

Stručni savjet Agencije, koji prema Zakonu o lijekovima treba da odobri Pravilnik, o posljednjim izmjenama nije ni upoznat. Posljednja verzija koju su odobrili i vidjeli jeste ona iz decembra 2015.

Član Savjeta, Lazar Prodanović, došao je do novog Nacrta pravilnika, ali ga, kaže, nije dobio od v.d. direktora Agencije, Aleksandra Zolaka, čija je zakonska obaveza bila da o tome prvo obavijesti Savjet.

"Ne može se bez saglasnosti Savjeta vršiti izmjene i one su ovdje izvršene očito u interesu veleprodajnih uvoznika lijekova u BiH, kao i proizvođača", izjavio je Prodanović.

U novom tekstu Pravilnika sporna je, kaže Prodanović, napomena u članu 10, kojom se odustaje od onoga što je usaglašeno u Pravilniku, koji je Stručni savjet odobrio – da referentna cijena lijeka iznosi 95% cijene istog lijeka u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji.

"Mogućnost ove izmjene koju bi direktor mogao da pravi, stvorila bi se ukupna situacija da bi cijene lijekova bile neznatno niže ili u najmanju ruku 5% u odnosu na već utvrđeni Pravilnik", dodaje Prodanović.

Stručni savjet koji treba da da posljednju riječ o cijeni lijekova, nijednom se nije sastao u Zolakovom mandatu.

Aleksandar Zolak nije htio pred kameru, ali nam je u telefonskom razgovoru rekao da se na izmjenama Pravilnika još radi,i da nije njegov posao da zakazuje sjednice Savjeta. Ministar civilnih poslova BiH, Adil Osmanović, koji se početkom godine sastao sa Zolakom baš zbog Pravilnika, o izmjenama u februaru, kaže, ne zna ništa.

"Nije povučen Pravilnik, koliko je meni do danas poznato. Taj Pravilnik i dalje stoji u Ministarstvu finansija. Čeka se mišljenje. Nije bilo izmjena koliko ja do danas znam", rekao je Osmanović za RTRS.

Svjetska banka upozorila je BiH da bi mogla ostati bez 70 miliona dolara, ne bude li uskoro usvojen Pravilnik o lijekovima. Јedina je zemlja u Evropi koja nema takav pravilnik , zbog čega njeni građani lijekove plaćaju i do četiri puta skuplje, nego u regionu.