latinica  ћирилица
04/05/2016 |  20:35 ⇒ 20:37 | Autor: Politika

Tri liste predale RIK-u zahtjeve za uvid u izborne radnje

Predstavnici opozicionih DS, Dosta je bilo i Dveri-DS S predali su danas Republičkoj izbornoj komisiji dva zahtjeva, koja se odnose na uvid u gotovo sve izborne radnje na dan održavanja izbora, poručujući da je to prvi korak u utvrđivanju obima „prevare” na proteklim izborima.
Tri liste predale RIK-u zahtjeve za uvid u izborne radnje - Foto: TANЈUG
Tri liste predale RIK-u zahtjeve za uvid u izborne radnjeFoto: TANЈUG

Uručivanju tih zahtjeva nisu prisustvovali predstavnici koalicije SDS-LDP-LSV, a novinarima je rečeno da su i oni potpisali zahtjeve.

Opozicija tvrdi i da današnjim aktivnostima ne krši izbornu tišinu, jer se, kako su rekli, ne bave sutrašnjim izborima, već „kontinuiranim radom na utvrđivanju obima izborne krađe”.

Lider Dosta je bilo Saša Radulović rekao je da su dva zahtjeva rezultat uočene nepravilnosti koje je opozicija uočila na malom uzorku, na primjer, kako tvrdi, da su glasali umrli, fantomski stanari, zbog čega se prvi zahtjev odnosi na to da se svakom glasaču omogući da preko interneta provjeri da li je glasao.

Predsjednica D S S Sanda Rašković Ivić ponovila je da izbori nemaju legitimitet.

Njen koalicioni partner Boško Obradović istakao je da opozicija želi da ukaže na izbornu krađu i da joj stane na put, najavljujući zajedničku aktivnost opozicije u skupštini na iznalaženju prijedloga reforme izbornog zakonodavstva.

Obradović je rekao i da je opozicija tražila ponovno prebrojavanje glasova sa tri biračka mesta u Leposaviću, gdje je, prema njegovim riječima, ukradno više stotina glasova tim opozicionim listama u korist SNS, dodajući da ga RIK, ni poslije pet dana od podnošenja, nije uvrstila u dnevni red odlučivanja.

Lider DS Bojan Pajtić najavio je krivične prijave protiv onih koji su omogućili da glasaju građani koji, na primjer, nisu bili u biračkom spisku.

Poslije razjašnjenja da Sretan Branković, za kojeg je opozicija tvrdila da je jedan od „mrtvih glasača” sa 144 godine, Pajtić sad kaže da Branković nije ni smio da glasa jer navodno nije bio u biračkom spisku.