latinica  ћирилица
05/05/2016 |  08:00 ⇒ 11:58 | Autor: TANЈUG

Kanada: Vanredno stanje u Alberti, požar još nije ugašen (VIDEO)

Zbog velikog požara koji se, usljed vjetra i visokih teperatura vazduha, nekontrolisanom brzinom širi naređena je evakuacija oko 100.000 stanovnika grada Fort Mekmari, što je i najveća evakuacija u istoriji Kanade, a zvaničnici upozoravaju da bi situacija mogla da se pogorša, javili su lokalni mediji.

Za sada nema povrijeđenih, a oko 80.000 ljudi je već napustilo svoje domove, navodi AP.

U samo jednom predgrađu u požaru je uništeno 80 odsto domova, a značajno je oštećena imovina u brojnim drugim naseljima u gradu, u oblasti Alberte.

Požar se nekontrolisano širi zbog vjetra koji duva brzinom od 50 kilometara na sat i vrlo brzo širi plamen ka neseljenim područjima.

Osim vjetra, u ovoj oblasti je zabilježena i rekordno visoka temperatura za ovo doba godine od 30 stepeni Celzijusa.

Pomoćnik ministra poljoprivrede i šumarstva Brus Majer rekao je da je angažovano devet vatrogasnih aviona, desetak helikoptera i oko stotinu vatrogasaca, a 160 policajaca je mobilisano za sprovođenje evakuacije.

Vatrogasci pokušavaju da zaštite kritičnu infrastukturu, uključujući jedini most preko rijeke Atabaska i jedini autoput do grada iz pravca juga, navodi AP.

"Situacija je zastrašujuća. Trenutno smo koncentrisani isključivo na bezbjednost ljudi, da ih iselimo iz grada i smjestimo negdje gdje će biti bezbjedni", rekla je premijerka Alberte Rejčel Notli na konferenciji za novinare.

Menadžer za šumarstvo Berni Šmit istakao je da i dalje postoji opasnost od "veoma visokih temperatura, relativno niske vlažnosti i snažnih vjetrova".

Šef vatrogasne službe Darbi Alen rekao je za jedan kanadski medij da pojedini šumoviti dijelovi u gradu i dalje u plamenu, ali da trenutno ne gore građevine.

On je dodao da je zabrinut zbog oblaka dima, koji može da vidi sa svog prozora, kao i zbog vjetra i pravca njegovog duvanja i upozorio da da razarajući efekti mogu biti još veći.

Kanadski mediji navode da su prijavljene eksplozije jedne bezinske pumpe i jednog hotela, a u plamenu je i lokalno kamp naselje.

Aerodrom je i dalje otvoren, ali je bolnica zatvorena, prenosi Rojters.

Hitne službe apeluju na građane koji osjete poteškoće sa disanjem da se obavezno jave ljakarima jer je vazduh pun dima i toksičnih čestica.

U saopštenju lokalnih vlasti o evakuaciji, apeluje se na građane da zbog gužvi na autoputevima budu strpljivi, da voze bezbjedno i uvaže pravila prolaska kola hitne pomoći.

Naftne kompanije, koje su od ključnog značaja za lokalnu privredu, postavili skloništa u svojim naseljima za kanadske i strane radnike.

Alberta je industrijska oblast u kojoj se nalazi veliki broj naftnih postrojenja. Rezerve nafte u tom dijelu Kanade su treće po veličini u svijetu, odmah iza Saudijske Arabije i Venecuele.

Požar je izbio u nedjelju jugozapadno od grada, a vatrogasci su juče uspostavili kontrolu nad njim, ali je došlo do "drastične promjene vetra", istakao je Bi-Bi-Si.

U ponedjeljak je počela evakuacija iseljavanjem oko 500 stanovnika zbog gustog dima.

Bi-Bi-Si javlja da je do sada uspješno evakuisano oko 60.000 ljudi, dok kanadski mediji javljaju da se ukupan broj evakuisanih građana kreće do 100.000 ljudi.